Wykonanie
Wyobraźcie sobie niesamowity smak
czekolady orzechowej w wersji płynnej, mniej tłustej, ale delikatnej i kremowej. Jest słodka, ale nieprzesłodzona, sycąca, ale tak, żeby zastąpić deser i tak naprawdę stać się nim w niecodziennej formie. Można poczuć wyraźny smak
orzechów arachidowych i
kakao, ale też
słodycz bez obawy o nadmiar.
Składniki (2 porcje)600 ml
mleka roślinnego np. z
orzechów włoskich, owsianego4 łyżki
masła orzechowego bez
cukru3 czubate łyżki
kakao1 łyżka
syropu z
buraka cukrowego,
daktyli lub
ryżu (najlepiej smakuje z
buraka albo
daktylowy)
Przygotowanie
Masło orzechowe,
syrop i
kakao wymieszać w garnku o grubym dnie z odrobiną
mleka. Podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką i powoli dolewać
mleko. Doprowadzić do delikatnego wrzenia i zdjąć z ognia. W wersji na zimno należy
napój wystudzić i ewentualnie schłodzić. Na gorąco, od razu rozlać do kubków lub filiżanek.