ßßß Cookit - przepis na Orzechowa czekolada na gorąco lub zimno

Orzechowa czekolada na gorąco lub zimno

nazwa

Wykonanie

Wyobraźcie sobie niesamowity smak czekolady orzechowej w wersji płynnej, mniej tłustej, ale delikatnej i kremowej. Jest słodka, ale nieprzesłodzona, sycąca, ale tak, żeby zastąpić deser i tak naprawdę stać się nim w niecodziennej formie. Można poczuć wyraźny smak orzechów arachidowych i kakao, ale też słodycz bez obawy o nadmiar.
Składniki (2 porcje)
600 ml mleka roślinnego np. z orzechów włoskich, owsianego
4 łyżki masła orzechowego bez cukru
3 czubate łyżki kakao
1 łyżka syropu z buraka cukrowego, daktyli lub ryżu (najlepiej smakuje z buraka albo daktylowy)
Przygotowanie
Masło orzechowe, syrop i kakao wymieszać w garnku o grubym dnie z odrobiną mleka. Podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką i powoli dolewać mleko. Doprowadzić do delikatnego wrzenia i zdjąć z ognia. W wersji na zimno należy napój wystudzić i ewentualnie schłodzić. Na gorąco, od razu rozlać do kubków lub filiżanek.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/04/orzechowa-czekolada-na-goraco-lub-zimno.html