Wykonanie
Domowe, świeże
masło czosnkowe w przedbiegach
pokona każdy gotowy produkt tego typu. Czujemy prawdziwy, świeży
czosnek, a liście
bazylii przed chwilą zerwane z krzaczka łagodzą i równoważą ostry posmak piekących ząbków. Mamy świeżość, naturalny antybiotyk w postaci
czosnku, a jednocześnie smarowidło o świeżym smaku. Wystarczy dodać warzyw i mamy wspaniałą kanapkę. Takie masełko jest doskonałe do grzanek i
bagietki. Jednak nie polecam go na śniadanie z wiadomych powodów, zwłaszcza, jeżeli później znajdziemy się
między ludźmi, którzy nie raczyli się na śniadanie naszym specjałem. Jeżeli jednak nie możemy się oprzeć, wystarczy po takim posiłku umyć zęby i zjeść kilka gałązek świeżej
pietruszki, dobrze je przeżuwając. Wszyscy wokół przeżyją, a my zachowamy niezakłócone wspomnienie smacznego posiłku.
Składniki¼ kostki miękkiego
masła (50 g)7 dużych liści świeżej
bazylii lub 12 mniejszych3 ząbki
czosnkuPrzygotowanie
Czosnek obrać i pokroić na kawałki.
Bazylię umyć, osuszyć i również pokroić.
Czosnek z
bazylią włożyć do pojemnika blendera i zmiksować. Dorzucić
masło i miksować chwilę do momentu utworzenia się pasty.