ßßß Cookit - przepis na Domowe masło czosnkowo – bazyliowe

Domowe masło czosnkowo – bazyliowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

Domowe, świeże masło czosnkowe w przedbiegach pokona każdy gotowy produkt tego typu. Czujemy prawdziwy, świeży czosnek, a liście bazylii przed chwilą zerwane z krzaczka łagodzą i równoważą ostry posmak piekących ząbków. Mamy świeżość, naturalny antybiotyk w postaci czosnku, a jednocześnie smarowidło o świeżym smaku. Wystarczy dodać warzyw i mamy wspaniałą kanapkę. Takie masełko jest doskonałe do grzanek i bagietki. Jednak nie polecam go na śniadanie z wiadomych powodów, zwłaszcza, jeżeli później znajdziemy się między ludźmi, którzy nie raczyli się na śniadanie naszym specjałem. Jeżeli jednak nie możemy się oprzeć, wystarczy po takim posiłku umyć zęby i zjeść kilka gałązek świeżej pietruszki, dobrze je przeżuwając. Wszyscy wokół przeżyją, a my zachowamy niezakłócone wspomnienie smacznego posiłku.
Składniki
¼ kostki miękkiego masła (50 g)
7 dużych liści świeżej bazylii lub 12 mniejszych
3 ząbki czosnku
Przygotowanie
Czosnek obrać i pokroić na kawałki. Bazylię umyć, osuszyć i również pokroić. Czosnek z bazylią włożyć do pojemnika blendera i zmiksować. Dorzucić masło i miksować chwilę do momentu utworzenia się pasty.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/04/domowe-maso-czosnkowo-bazyliowe.html