Wykonanie
By MagicPot, 7 lutego 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Wczorajsze menu było ustalane przez dzieci i tak na obiad zjedliśmy spaghetti a po obiedzie miał być
Pudding ryżowy mocno
czekoladowy, który jest ulubionym deserem moich chłopaków. Będąc na przypadkowych zakupach zakupiłam
ryż do przygotowywania
puddingu ryżowego: jest on trzy albo nawet cztery
razy szerszy od zwykłego
ryżu i króciótki – kształem przypomina „łzę”. Nigdy wcześniej nie przygotowywałam
puddingu ryżowego, tak więc miałam pewne obawy jak go przygotować. Tym razem zerknęłam do internetu i nie przytoczę, z którego blogu skorzystałam gdyż przeczytałam opisy z kilku i z nich stworzyłam swój przepis na
pudding ryżowy i dodałam do niego swoją
czekoladę .Gdy po obiedzie siedliśmy do deseru i wziełam do buzi pierwszą łyżkę – przypomniałam sobie
budyń czekoladowy, który robiła moja mama…. zjadłam całą salaterkęZ podanych poniżej składników przygotowałam 4 średniej wielkości salaterki do których zmieściło się po 125ml pudinngu i około 50ml
pudingu jeszcze mi pozostało.pół szklanki
ryżu – ja użyłam
ryżu do
puddingów750ml tłustego
mleka1/4 szklanki
cukru waniliowego – nie wanilinowego!
czekolada – ja wykorzystałam przepis na
czekoladę zgodnie z wytycznymi w przepisie na przygotowanie polewy z prawdziwej
czekoladyprzyprawy:
sólW pierwszej kolejności do średniej wielkości garnka z podwójnym dnem (
mleko i
ryż lubią przywierać i przypalać, a garnek z podwójnym dnem może to uniemożliwić lub całkowicie zapobiec) wsypuję
ryż i zalewam go jedną szklanką
wody. Nastawiam grzanie palnika na maksymalną moc i trzymam na ogniu do czasu aż
woda zacznie bulgotać – typowe oznaki gotowania i pozostawiam na ogniu jeszcze przez niecałą minutę.Następnie odcedzam i ponownie wrzucam
ryż do garnka i zalewam go całym
mlekiem. Dodaję prawdziwy
cukier waniliowy i malutką szczyptę
soli. Moc palnika zmniejszyłam do „3” na sześcio stopniowej skali i gotowałam od czasu do czasu mieszając – by mimo wszystko
ryż nie przywarł.Gdy
ryż gotował się w
mleku z
cukrem waniliowym rozpoczęłam prace z
czekoladą by móc ją na koniec dodać do
puddingu ryżowego – tutaj znajdziecie przepis . Wykorzystała dokładnie taką samą ilość składników jak w podanym przepisie na polewę.Gdy
czekolada będzie się przygotowywać nie zapomnijcie o zamieszaniu w garnku z
mlekiem z
ryżemGdy
czekolada była gotowa – wyłączyłam palnik pod rondelkiem.
Mleko z
ryżem gotowało się około 30 minut – gdy
ryż był miękki – możecie to sprawdzić poprzez tradycyjne skosztowanie
ryżu – zdjęłam rondelek z palnika i przełożyłam całą
czekoladę i dokładnie wymieszałam łyżką.Przełożyłam
pudding do salaterek i odstawiłam do ostygnięcia – nie przejmujcie się gdy
pudding będzie wydawał się wam żarzdki –
ryż pochłonie
mleko, którego będzie za dużo.
Pudding podałam z
bitą śmietaną – buźki wszystkich chłopaków się uśmiechały.Smacznego!Polecam inne przepisy na słodkości: