ßßß


Jesteś leniwy? Świetnie, bo to domowe stir-fry zrobisz w 15 minut! Pokrój, usmaż, zamieszaj i viola! Duuużo warzyw, soczysty kurczak i aromatyczny imbirowo-sojowy sos. żołądek na pewno podziękuje!(3-4 porcje)1 PODWÓJNA PIERŚ Z KURCZAKA (ok 500g)1 PACZKA MROŻONYCH CHIŃSKICH WARZYW NA PATELNIĘ (lub kilka grzybów shiitake, 1/2 czerwonej papryki, 1 marchewka, 1 cebulka pokrojone w cieniutkie paseczki)IMBIR (3cm kawałek)CZOSNEK (2 ząbki)SOS SOJOWY (ok 50ml )MĄKA ZIEMNIACZANA / SKROBIA KUKURYDZIANA (1 łyżka)CUKIER BRĄZOWY (1 łyżeczka)OLEJ SEZAMOWY/ OLIWA Z OLIWEKSÓL I PIEPRZDO PODANIA:MAKARON SOJOWY/RYŻOWY/UDONRYŻ JAŚMINOWY/BRĄZOWYPODPRAŻONE ORZESZKI ZIEMNE / SEZAMKurczaka kroimy w paseczki i przekładamy do miski, Dodajemy starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej/oliwę, mieszamy i schładzamy. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, dodajemy mrożone (lub świeże) warzywa i smażymy aż woda odparuje a warzywa się zrumienią i przekładamy je do osobnego naczynia. Na wciąż nagrzaną patelnię wykładamy kurczaka wraz z marynatą, gdy mięso się podsmaży dodajemy warzywa i doprawiamy solą i pieprzem. W naczynku łączymy ok 100ml wody, sos sojowy, cukier i mąkę(skrobię). Dodajemy do reszty składników i smażymy całość jeszcze 2-3 minuty. Podajemy z ryżem/makaronem. Bezpośrednio przed podaniem możemy posypać podprażonymi orzeszkami czy sezamem Gotowe!
aromatyczne chilli z wołowiną
chrupiące piersi z kurczaka zapiekane z salsą pomidorową i serem cheddar
cukinie zapiekane z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem feta
Podziel się: