Wykonanie
Chrupki/chipsy, które możecie znaleźć w sklepach niestety nie zawierają żadnych korzystnych substancji, a wręcz przeciwnie. W ich składzie można znaleźć szkodliwy akrylamid, który ma działanie toksyczne jak również rakotwórcze, ponadto zawierają substancje konserwujące, polepszacze smaku oraz dużą zawartość
soli i tłuszczu.Dlatego mam propozycję na zdrowe chrupki, które będą lepszą i smaczną alternatywą.Składniki:
Cieciorka- 200g
Olej- 1 łyżka
Papryka ostraPrzepis:
Cieciorkę zalać
wodą na noc. Odlać
wodę i wymieszać z
olejem i
przyprawą.
Cieciorkę wysypać na blachę wyłożoną papierem. Piec w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni.100g chrupek dostarcza:B- 19 g T-11 g W- 60 g E- 408 kcal WW- 6