ßßß Cookit - przepis na Wegański tort czekoladowy

Wegański tort czekoladowy

nazwa

Wykonanie

To jest jedno z tych ciast, które ze spokojem możecie dać znajomym i gwarantuję wam, nawet na myśl im nie przyjdzie, że jest zrobione jedynie z produktów roślinnych #sprawdzone.
Cytując przyjaciół, zwłaszcza część męską, czasami z dystansem podchodzącą do moich wymysłów: To ci się Kasia udało.
Ano nieskromnie powiem, udało się ;)
Chocolate cake with bananas and whipped coconut cream
Ciasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną kokosową
Inspiracja - ciasto dyniowe z książki Jadłonomii
SKŁADNIKI (forma o średnicy 21 cm): na ciasto czekoladowe:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 szklanki cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
1/3 szklanki wody
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka puree z dyni na krem*:
2 łyżki masła orzechowego
2 rządki roztopionej gorzkiej czekolady
syrop daktylowy/syrop z agawy/cukier puder - ilość wg upodobań
ewentualnie 1-2 łyżki wody/mleka na wierzch:
2 banany + odrobina soku z cytryny **
1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego
2 łyżki cukru pudru
1-2 łyżek skrobi ziemniaczanej
1 rządek gorzkiej czekolady
* krem można równie dobrze zastąpić jakąś konfiturą, np z malin albo czarnej porzeczki
** w okresie letnim zamiast bananów świetnie sprawdziłyby się również truskawki, maliny czy borówki
WYKONANIE:
1. Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w osobnej. Dodajemy mokre składniki do suchych, miksując na wolnych obrotach/mieszając łyżką. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut (do suchego patyczka).
2. Składniki na krem blendujemy na gładką masę, dodając ewentualnie 1-2 łyżki wody lub mleka, jeśli wydaje się nam zbyt gęsta (musimy być w stanie rozsmarować ten krem na cieście, więc konsystencją powinien przypominać nutellę ;)).
3. Gdy ciasto ostygnie, smarujemy jego wierzch kremem czekoladowym, a następnie układamy na nim pokrojone w plasterki banany - można je wcześniej skropić delikatnie sokiem z cytryny, żeby zachowały swój kolor.
4. Stałą część mleczka kokosowego ubijamy na sztywną pianę, dodając cukier puder i skrobię ziemniaczaną. Wykładamy 'bitą śmietanę' na ciasto, wierzch posypujemy posiekaną gorzką czekoladą i wkładamy ciasto na ok 2-3 h do lodówki.
Źródło:http://recipesaseasyasabc.blogspot.com/2016/03/weganski-tort-czekoladowy.html