Wykonanie
Żeby nie było, że samymi
ciastkami sobie człowiek osładza życie dziś mam dla Was przepis na pyszny deser o smaku
białej czekolady. W pierwotnym zamyśle miał to być krem do
tortu, ale odrobinę z lenistwa, odrobinę z chęci zrobienia czegoś innego niż zawsze, finalnie postanowiłam zrobić deser. Idealny na romantyczną kolację we dwoje. Lekki nie za słodki krem w towarzystwie
owoców i chrupiących
płatków. Prosty w przygotowaniu i bardzo efektowny, spróbujcie koniecznie.
Składniki (porcja dla 2 osób):250 ml
śmietanki 30%100 g
czekolady białejok. szklanki
truskawek (użyłam mrożonych)1/2 dorodnej
gruszkipół szklanki
płatków kukurydzianych2 łyżki
płatków migdałówŚmietankę przelewamy do rondelka, kruszymy i wrzucamy
czekoladę, a następnie podgrzewamy mieszając do momenty kiedy
czekolada się rozpuści (nie można kremu zagotować). Studzimy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie ubijamy mikserem (trochę się bałam, czy na pewno to się ubije, ale uwierzcie mi wychodzi idealny krem). Do pucharków wsypujemy
płatki kukurydziane, kilka
truskawek i wykładamy krem, a następnie pozostałe
truskawki i pokrojoną
gruszkę.
Płatki migdałowe prażymy na złoto na suchej patelni i posypujemy nimi nasz deser.