Wykonanie
Pyszna i przede wszystkim pożywna zupa z dyni i
soczewicy. Propozycja idealna na wegański obiad :)Składniki:
Pietruszka korzeńDynia HokkaidoPuszka
soczewicy3 duże
marchewki5 średnich
ziemniakówCebulaPęczek
pietruszkiKawałeczek
imbiruWszystkie warzywa obieramy i dokładnie myjemy.
Ścieramy warzywa na tarce, i dodajemy je do delikatnie osolonej
wody.
Gotujemy je tak długo, aż zmiękną i zaczną się delikatnie rozpadać.
Gdy nasza zupa będzie prawie gotowa, ścieramy kawałeczek świeżego
imbiru, dodajemy
soczewicę z puszki(bez
wody) i pęczek świeżej
pietruszki.
Można zupę doprawić na słodko, lub na ostro. W obu wersjach będzie smakowała wyśmienicie. Moja zupa była delikatnie ostra ale jednocześnie słodka. Doprawiamy ją
solą,
pieprzem,
papryką ostrą,
chilli,
garam masala.Polecam po każdym doprawieniu próbować zupy, żeby nie była zbytnio ostra. Zawsze można ją jeszcze bardziej doprawić.
Smacznego! :)
Śledź Nas na: