Wykonanie
Ten prosty, egzotyczny deser bez wątpienia
zrobi wrażenie na Waszych gościach. Wiem, bo wypróbowałam przy dwóch różnych okazjach i efekt za każdym razem był ten sam - zachwyt nad połączeniem ciepłych
bananów ze zmrożonym
mango i
lodami. No i jeśli macie znajomych uczulonych na gluten, na pewno docenią oni taki ukłon w ich stronę :)
Banany można usmażyć wcześniej i odgrzać je w piekarniku przed podaniem (kilka min. w 200st.C).A więc do dzieła!4 porcjePrzygotowanie: ok. 1hSkładniki2 średnie
banany1 świeże
mangosok z cytryny lub
limonki8 płatów
papieru ryżowegook. 400ml
lodów kokosowycholej do smażenia
cukier puderświeża
mięta lub
bazylia do dekoracjiPrzygotowanieDo 4 małych pucharków nałóż ok. 100ml
lodów i rozdziel puree z
mango (zdj. 2). Wstaw pucharki do zamrażarki.
Banany obierz i przekrój na pół (zdj. 3).Do miski wlej świeżo zagotowaną
wodę i zanurz w niej jeden płat
ryżowy, uważając żeby się nie skleił (zdj. 4 i 5).Rozłóż płat na desce i połóż kawałek
banana mniej wiecej pośrodku (zdj. 6).Zawiń jak tortillę (zdj. 7-9). Powtórz tę czynność z pozostałymi
bananami.Rozgrzej
olej w głebokiej patelni lub garnku i ostrożnie włóż do niego
banany (zdj. 10). Głębokość
oleju - powinien sięgać przynajmniej do połowy kawałków
bananów. W razie potrzeby, zmniejsz moc palnika.Sprawdź kolor ryżowej skorupki. Kiedy
zrobi się złocista, odwróć na drugą stronę.Połóż
banany na papierze kuchennym, żeby
olej odciekł (zdj. 11).Przed podaniem posyp
banany cukrem pudrem (zdj. 12).