Wykonanie
Taki mazurek przyszedł mi do głowy dlatego, bo mam sentyment do mas
czekoladowych z
mlekiem w proszku - pewnie jeszcze z lat dzieciństwa. Ta masa jest podobna do zwykłego bloku, jednak różnica polega na tym, że jest bardzo aksamitna i gładziutka, a na dodatek elastyczna (blok jest raczej twardy i kruchy). Smakiem przypomina kajmak. Do środka dodałam chrupki i dużo
żurawiny, która przyjemnie przełamuje
słodycz.
Składniki na blaszkę 18 x 18 cm :3/4 szklanki
mleka 2%100 g.
masła0,5 szklanki
cukru1 czubata łyżka ciemnego
kakao2 szklanki
mleka w proszku (gładkie, nie w granulkach)ok. 3/4 szklanki
suszonej żurawiny1 szklanka chrupek
śniadaniowych, np. Cookie CrispDodatkowo:Folia spożywcza do wyłożenia formyPrzygotowanie :Na dno rondla wlewam odrobinkę
wody, podgrzewam i gdy zawsze, wlewam
mleko, dodaję
cukier i
masło. Podgrzewam do rozpuszczenia składników, wtedy dodaję
kakao i dokładnie mieszam. Zestawiam rondel z ognia do lekkiego przestudzenia i dodaję szklankę
mleka w proszku. Mieszam bardzo dokładnie, by nie było żadnych grudek, stawiam rondel z powrotem na ogniu (minimalnym) i stopniowo, ciągle ucierając, dodaję drugą szklankę
mleka w proszku. Gdy się połączy z masą dodaję chrupki i
żurawinę. Lekko przestudzoną masę wykładam do foremki (w mojej jest wyjmowane dno, więc mogłam wyłożyć je oddzielnie folią; jeśli takiej nie macie, wyłóżcie dno papierem do pieczenia). Wyrównuję powierzchnię i odstawiam na noc do lodówki.