Wykonanie
Śniadanie... najważniejszy posiłek w ciągu dnia... a ja nie dość, że nie bardzo mam na nie czas, to jeszcze sama nie wiem co miałabym ochotę zjeść... W ogóle odkąd urodziłam to moje maleństwo, to zupełnie nie potrafię odnaleźć swoich smaków :-( No ale owsianka jak zwykle się obroniła :-) a ponieważ
jabłka pieczone wprost uwielbiam od zawsze, to okazało się, że jest dobrze :-) Gotuję owsiankę z grubych opłatków, tzw. zwykłych, bo bardziej mi smakuje, a
płatki wcześniej namoczone wspaniale się rozklejają podczas gotowania i gotują wręcz błyskawicznie :-)SKŁADNIKI6 - 8 łyżek grubych
płatków owsianych1 duże
jabłko1
jogurt naturalnysyrop trzcinowy lub
miódcynamonwodaPłatki wsypujemy do rondla i zalewamy
wodą, tak by było jej ok.2 cm nad powierzchnię
płatków; odstawiamy na noc. Rano gotujemy
płatki z odrobiną
cynamonu - zrobicie to błyskawicznie, bo
płatki idealnie wchłoną
wodę.
Jabłko (w skórce) kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, układamy na papierze do pieczenia przecięciem do dołu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut (termoobieg).
Płatki rozkładamy do dwóch salaterek, a następnie do każdej dodajemy miąższ z upieczonego
jabłka i
jogurt, polewamy
syropem lub
miodem.