Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was wilgotne i puszyste muffiny, które pokrywa
orzechowy krem oreo. Musicie mi wybaczyć, ale obecnie
masło orzechowe jest moim faworytem i ląduje u mnie na talerzu każdego dnia :) Babeczki z kremem to dla mnie wyzwanie. Są przyjemne dla oka (i oczywiście kubków
smakowych), ale etap dekorowania jest dla mnie uciążliwy! Zawsze chce, żeby wszystko było idealne, więc najlepiej gdyby wszystkie muffiny były identyczne. Jednak w moim przypadku trzeba to jeszcze dopracować. Spokojnie- w końcu dojdę do wprawy. Tymczasem zabieracie się do pieczenia bo warto! :)Składniki na 12 babeczek:1,5 szklanki
mąki3 łyżki
kakao1 płaska łyżeczka
sody1/3 szklanki
cukru1 szklanka
jogurtu1/3 szklanki
olejukrem:300 g
twarożku śmietankowego1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
masła orzechowego6
ciastek Oreo pokruszonych na pył (inaczej nie będziecie mogli wycisnąć kremu!)Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z
kakao,
sodą oraz
cukrem. W oddzielnej miseczce łączymy
olej z
jogurtem oraz
cukrem. Stopniowo wsypujemy suche składniki i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Szykujemy 12 papilotek i napełniamy je do 3/4 wysokości.Babeczki pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Studzimy je na metalowej kratce.Na krem ucieramy
twarożek z
cukrem pudrem i
masłem orzechowym. Na koniec dodajemy pokruszone na pył Oreo. Nakładamy krem do rękawa cukierniczego lub szprycy i dekorujemy wystudzone babeczki. Trzymamy zamknięte w pojemniczku w lodówce.