ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciasteczka z czerwonej fasoli

Czekoladowe ciasteczka z czerwonej fasoli

nazwa

Wykonanie

Ciastka z ciecierzycą, w jednej i drugiej wersji wyszły świetne, więc niedługo potem upiekłam ciasteczka z fasolą. Pomyślałam, że będzie dobra do ciastek, bo od dawna miałam w planach upieczenie fasolowego ciasta.
Nie wiem czy to możliwe, ale te ciastka wyszły jeszcze lepsze niż ciecierzycowe!
Upiekłam je dwa razy, w różnych smakowo wersjach.
Wersja I
Składniki na ok. 10-12 szt.:
* puszka czerwonej fasoli lub (opcja zdrowsza) 1 i 1/2 szklanki fasoli ugotowanej
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżki tahini lub masła orzechowego/migdałowego
* garść żurawiny
* ok. 40 g gorzkiej czekolady
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (mam bezglutenowy)
Czekoladę i żurawinę posiekałam, fasolę zmiksowałam z miodem i tahini. Dodałam proszek i wymieszałam dobrze składniki.
Kulki lepiłam w lateksowych rękawiczkach, bo ciasto przywierało do rąk.
Piekłam w temp. 180* C kilkanaście minut.
Wersja II
Składniki na ok. 10-12 szt.:
* puszka czerwonej fasoli lub (opcja zdrowsza) 1 i 1/2 szklanki fasoli ugotowanej
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
* 2 łyżki miodu
* 40 g gorzkiej czekolady
* 4 figi
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (mam bezglutenowy)
Zmieliłam orzechy w młynku do kawy, posiekałam czekoladę i figi, a fasolę zmiksowałam z miodem, proszkiem i kakao. Wymieszałam wszystkie składniki pozostawiając do dekoracji część czekolady.
Ulepiłam kulki, pospłaszczałam je i posypałam po wierzchu pozostałą czekoladą.
Piekłam, jak wszystkie pozostałe, w temp. 180* C kilkanaście minut.
Obie wersje super, ta druga jest bardziej chrupiąca przez dodatek fig i mielonych orzechów (zamiast masła orzechowego lub tahini).
"Nie należy mylić prawdy z opinią większości."
Jean Cocteau
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2016/03/czekoladowe-ciasteczka-z-czerwonej.html