ßßß Cookit - przepis na Agata Królak „Ciasta, ciastka i takie tam”

Agata Królak „Ciasta, ciastka i takie tam”

nazwa

Wykonanie

Książki
14 maja 2013
Na „Ciasta..” natknęłam się, szukając książki dla bratanka B. Chciałam, żeby to była pozycja związana z kuchnią i gotowaniem (tak, do tego stopnia mam świra na tym punkcie, że szukam dla 2latka książek kucharskich ;). Co prawda ta pozycja nie jest skierowana do małych dzieci, tylko do odbiorców 15+, ale i tak mi się spodobała.
Pierwsze, co rzuca się w oczy to oczywiście wygląd. I to nie byle jaki! Autorka jest „ilustratorką, graficzką, artystką sztuk wizualnych. Ukończyła Wydział Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku.”, także nic dziwnego, że szata graficzna jest niesamowita. Kojarzy mi się ze starym zeszytem z przepisami mojej Mamy – strony są jakby pożółkłe, przepisy napisane na maszynie, dopiski przy przepisach… I do tego „dziecięce bazgroły”. Muszę powiedzieć, że ilustracje zdecydowanie wyróżniają tę książkę na tle innych – wyobraźcie sobie jak wyglądają ciastka narysowane przez kilkulatka siedzącego na podłodze z kredką w łapce. Taką właśnie formę przyjęły ciasta w książce ;) Nie ma zdjęć wypieków, przepisy obfitują w określenia typu „można do tostera wsadzać i pycha” ;) (przepis na Cynamonową roladę) czy „można nawet więcej masła, niech ocieka!” ;) (przepis na Brałni) i ma to swój niesamowity urok! Ja, niemal fanatyczka książek „białych”, bez zbędnych ozdobników, przejrzystych i pełnych zdjęć, pokazujących gotowe potrawy, jestem tą książką zafascynowana. Jeszcze nic z niej nie przygotowałam, ale składniki na „Szarlotkę Leszka” już mam kupione ;)
Na koniec kilka faktów ze strony Wydawnictwa Dwie Siostry :
„Wysmakowana książka kucharska dla łasuchów, która w każdym obudzi tęsknotę za słodkimi czasami dzieciństwa.
71 sprawdzonych przepisów (surowych)
drugie tyle rozbrajających ilustracji
urok starej maszyny do pisania
2 tuziny smakowitych rodzinnych fotografii
szczypta pozytywnego wariactwa
Wszystko połączyć z wyczuciem i fantazją, nie szczędzić ciepła (aż będzie purkotać). Mieszać i doprawiać do skutku. Testować na amatorach słodkości i pięknych książek. Jeśli leci im ślinka – gotowe!”
Polecam! :)

You Might Also Like
Sigrid Verbert „Smakowite prezenty. Słodkie i słone przysmaki na cały rok”
19 lutego 2013
„ FIKA. Przepisy na 30 klasycznych wypieków. Od małych ciasteczek po świąteczne ciasta”
19 września 2012
„Simply Nigella: Feel Good Food” – Nigella Lawson – zapowiedź
17 sierpnia 2015
Previous Post Miętowe lody z białą czekoladą
Next Post Wielki konkurs na 1. urodziny Sweet World of S!
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2013/05/14/agata-krolak-ciasta-ciastka-i-takie-tam