Wykonanie
Polewa, która zawsze się udaje. Jest lśniąca i elastyczna za sprawą dodatku
żelatyny. Przepis znany mi od dawna, ale jakoś tak poszedł w zapomnienie. Warto było odświeżyć !
Składniki :125 g dobrego, naturalnego
masła lub
margaryny3 łyżki
cukru pudru3 łyżki
kakao3 łyżki
mleka2 łyżeczki
żelatyny3 łyżki zimnej
wody½ - 1 łyżeczka
spirytusu (opcjonalnie)kilka kropel
aromatu rumowego (opcjonalnie)Wykonanie :
Cukier mieszamy z
kakao, dodajemy
mleko i ucieramy łyżką na papkę.
Żelatynę moczymy w małym garnuszku w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Delikatnie ogrzewamy, tylko do jej rozpuszczenia, dodajemy
masło. Dalej delikatnie ogrzewamy do rozpuszczenia się
masła i natychmiast zdejmujemy z ognia. Wlewamy do
kakaowej papki gorące jeszcze
masło z
żelatyną i stale mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy ewentualnie aromat i
spirytus. Gdy nieco ostygnie, ale nie za dużo, wylewamy na ciasto. Gdyby zrobiła się zbyt gęsta i nie dała się ładnie rozprowadzać, dodajemy 1 łyzke
mleka i ponownie leciutko podgrzewamy, zestawiamy z ognia i po lekim ostygnięciu pokrywamy powierzchnię ciasta.Uwaga : czasami polewa nie trzyma się dobrze powierzchni ciasta, zwłaszcza gdy posypiemy zbyt dużą ilością
cukru pudru. Nadmiar
cukru dobrze jest usunąć za pomocą pędzelka. Można też powierzchnię ciasta powlec cieniutką warstwą rozgrzanej
konfitury lub
dżemu i dopiero dać polewę, wówczas ładnie przywiera i nie odchodzi od ciasta.