ßßß
Przyszła zima, zatem to idealna pora na lody, mrożone szejki i koktajle. Nie wiem dlaczego, ale właśnie w takie chłodne dni, te łakocie smakują mi najbardziej... Mam dla Was prosty, dwuskładnikowy przepis.Potrzebujecie jedynie: Owoce + mleko (tradycyjne, sojowe, migdałowe, itd.).Wybór owoców zostawiam Wam - to mogą być pomarańcze, banany, jagody, truskawki, ananas czy co aktualnie Wam w duszy gra. Musicie pamiętać - owoc ma być dojrzały, słodki i smaczny. Bez tego koktajl będzie trzeba dosładzać.Obieramy owoce ze skórki, rozdzielamy na części (to ważne, inaczej blender mógłby sobie nie poradzić) i mrozimy kilka godzin w woreczkach foliowych. U mnie wybór padł na pomarańcze...
Kolejno, mrożonki wyjmujemy na jakieś 10 minut, by się lekko rozmroziły, dolewamy mleka i traktujemy blenderem. Ile tego mleka? Zależy od ilości owoców i tego jaką konsystencję chcecie uzyskać. Generalnie używam mniej więcej pół szklanki.
U mnie:2 dojrzałe i bardzo słodkie pomarańcze + pół szklanki mleka sojowegoWarto eksperymentować - mrożony banan nadaje się do wszelkich koktajli - tworzy aksamitny smak.Melon + banan / banan + kiwi, to koktajle prawie idealne.Jeśli macie niesmaczne owoce, koktajl należy dosłodzić - miodem, daktylami, stewią czy właśnie dojrzałym bananem (to częsty problem przy mrożonych truskawkach, które praktycznie nie mają smaku).Smacznego i na zdrowie! :)