Wykonanie

Popełniłam wczoraj dietetyczne spaghetti, stwierdzam więcej - popełniłam wczoraj DIETETYCZNE SPAGHETTI CARBONARA... Obawiałam się, że dokonuję kulinarnego przestępstwa. Strach nie opuscił mnie nawet, gdy podałam danie na talerzu. Dopiero pierwszy kęs i opinia towarzysza obiadu (smakosza pełnotłustego, pełnokalorycznego i niekoniecznie zdrowego): "Cholera.
Czemu Ty masz zawsze smaczniejsze...?", utwierdziła mnie w przekonaniu, że każdy sąd by mnie uniewinnił... Śmiało stwierdzam, że to najlepsza carbonara jaką
jadłam.Dietetyczne SPAGHETTI CARBONARAczas: 15 minłatweSkładniki:3 plasterki ulubionego
sera4 plasterki
boczku (można wymienić na
szynkę)2
jajkamakaron pełnoziarnisty (u mnie akurat Skinny Noodles)
jogurt naturalny1 ząbek
czosnkupietruszkaprzyprawy do smakuWykonanie:Wstawiamy
makaron, gotujemy aż będzie lekko Al dente (nie rozgotowany, a lekko twardy).Bierzemy miseczkę, wbijamy
jaja i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Kolejno wrzucamy pokrojony na plasterki (lub starty)
ser, rozgnieciony
czosnek, pokrojoną
pietruszkę,
sól,
pieprz,
przyprawy i wszystko mieszamy. A wygląda to mniej więcej tak:
Boczek kroimy na małe kawałeczki (odcinamy skórę i niepotrzebne tłuste), wrzucamy na patelnię bez
oleju i chwilkę podsmażamy (2 min, aż nabierze kolorków). Dorzucamy
makaron i podgrzewamy jeszcze ok. 1-2 min.Na koniec wlewamy masę, którą wcześniej przygotowaliśmy i wszystko smażymy jeszcze przez chwilkę (nie należy dopuścić do całkowitego ścięcia
jajek. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na jakąś minutkę. Gdy lekko ostygnie dodajemy pół małego
jogurtu naturalnego.Na talerzu przystrajamy
pietruszką. (Bez niej danie nie ma "tego czegoś", doskonale łączy ze sobą wszystkie smaki).Smacznego! :-)
