ßßß
Średnia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)1 kg mięsa strusia (udziec)1 torebka zupy cebulowej w proszku4 goździki1 duży liść laurowy1/2 szklanki pokrojonej w dużą kostkę zielonej papryki1/2 szklanki wypłukanych i osączonych rodzynek3 łyżki mąki pszennej3 łyżki octu jabłkowego lub białego octu winnegopo 1/2 łyżeczki tymianku i mielonego imbiru1 łyżka ziaren zielonego pieprzusólpieprzolejsklarowane masło lub oliwa do smażeniaZrazy ze strusia z rodzynkami - sposób przygotowania: Mięso włóż do lodówki (zimne kroi się zdecydowanie łatwiej). Zupę cebulową przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Dodaj goździki i listek laurowy, gotuj 20 minut, a potem usuń przyprawy. Schłodzone mięso strusia wyjmij z lodówki i pokrój na 8 równych plastrów. Skrop octem jabłkowym, posyp solą, pieprzem, imbirem i tymiankiem, obtocz w mące. Na każdym plastrze ułóż kilka kawałków papryki, po kilka rodzynek i ziaren zielonego pieprzu. Zwiń w rulon, zakładając brzegi, aby farsz nie wypadał. Zepnij wykałaczkami. Zrazy obsmaż na oleju, przełóż do brytfanny, zalej zupą cebulową i duś 2 godziny na małym ogniu.Zrazy zawijane z nadzieniem z boczku, pieczarek i ogórkówPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu