ßßß
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (17 głosów)W sumie ok 1.3 kg warzyw :* 2 młode cukinie ze skórką* 2 spore marchewki* 2 duże cebule* 2 papryki* 2 słoiczki (400 ml) dobrego koncentratu pomidorowego* 6 łyżek oleju* 10 łyżek octu 6%* 2 torebki żel-fixu (2:1)* płaska łyżka mielonego chili* 2 płaskie łyżki vegety* torebka ulubionej mieszanki curry (najlepiej łagodnej)* 10 czubatych łyżek cukru* 1.5 litra wodySos curry do kanapek - sposób przygotowania: Warzywa pokroić dość drobno.Wrzucić je do rondla z olejem i dusić kilka minut, dosypując vegetę - po czym wlać litr wody i gotować do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy rozrzedzony resztą wody (1/2 litra), cukier, curry i chili.Zmiksować warzywa na gęstą masę (nie musi być zupełnie gładka) i doprawić octem. Wsypać żel-fix i mieszać do rozpuszczenia - podgrzewać jeszcze 2-3 minuty, stale mieszając, po czym wypełnić gęstym sosem niewielkie słoiczki. Należy wypełniać słoiczki po sam brzeg! Zakręcić i odstawić dnem do góry - pozostawić do zupełnego ostygnięcia.Sos po zupełnym ostygnięciu gęstnieje tak, że trzeba go smarować nożem - nie leje się jak ketchup.Uwaga!!!Jeśli koncentrat pomidorowy nie był zupełnie gęsty i zwarty - można zmniejszyć ilość wody do 1,3 litra.Jak zrobić sałatkę curry z kurczakiemPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu