ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweŚrednia ocena potrawyOceń przepis (10 głosów)2 szklanki mąki2 jajka3 czubate łyżki cukru + cukier trzcinowy do posypania3 batony Mars0.75 szklanki kefiru10 dag masła1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego3 jabłkakawałek świeżego imbirucynamonszczypta soliMarsowe muffiny z jabłkami - sposób przygotowania: Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w niedużą kostkę i uprażyć, dodając cynamon i starty na tarce świeży imbir. Masło rozpuść w małym garnku, a jajka w całości roztrzepać z kefirem. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z suchymi składnikami: cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać. Wlać przestudzone masło, jajka z kefirem i wymieszać ciasto (ręcznie) szybkim ruchem. Nie musi być super gładkie. Małe grudki mogą zostać. Dodać ostudzone uprażone jabłka oraz pokrojone w kostkę marsy. Wymieszać.Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy na muffiny, do 2/3 wysokości (sporo urosną) wysmarowanej masłem lub wyłożonej papilotkami.Posypać cukrem trzcinowym. Piec w 210 stopniach C około 25 minut. Po wyjęciu zostawić muffiny do ostygnięcia.
Jedną z największych zalet muffinów jest to, że można zrobić je na co najmniej tysiąc sposobów. Autorką przepisu na marsowe muffiny z jabłkami jest Zjedz_mnie, która ma niezwykłą kulinarną wyobraźnię. Na Ugotuj.to możecie znaleźć wiele przepisów jej autorstwa. Ten przepis zauroczył nas swoją