ßßß Cookit - przepis na Chilli con Canne – cannelloni pod beszamelem z sosem bolońskim, fasolą i kukurydzą

Chilli con Canne – cannelloni pod beszamelem z sosem bolońskim, fasolą i kukurydzą

Wykonanie

2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×
Absolutnie niesamowite danie. Komplementy się posypały, na prawdę zrobiło mi się miło. Rozmawialiśmy o tym makaronie od jakiegoś tygodnia. Postanowiłam zakupić cannelloni i zapiec je pod beszamelem z pikantnym nadzieniem z sosu bolońskiego ze słodką kukurydzą i fasolą. Danie okazało się kremowe i bardzo pyszne. Idealne połączenie chrupkości – dzięki warzywom , słodyczy i mięsa – użyłam mielonej wołowiny ( może być też wieprzowina ). Spróbujcie a na pewno je polubicie.
cannelloni na przekroju
Składniki:
250 g makaronu cannelloni ( grube rurki)
500 g mielonej wołowiny
190 g (słoik) koncentratu pomidrowego
1 puszka pomidorów
1 duża cebula
1 duża marchewka
2 liście laurowe
2 łyżki mieszanki ziół do pizzy ( oregano, bazylia, tymianek, majeranek)
2 łyżki oliwy
1 łyżka słodkiej papryki
1 strąk czerwonego chilli
3-4 ząbki czosnku
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasoli
2 łyżki jasnej mąki pszennej
6 plastrów sera -mozzarella, gouda lub dziurdamer – słodki i kremowy
sól, pieprz, cukier
Sos:
3 szklanki mleka
50 g mąki ( 3-4 łyżki)
50 g masła
gałka muszkatołowa lub kardamon
sól, pieprz
Przygotowanie:
Sos boloński :
Mięso podsmażamy na odrobinie tłuszczu.
Cebulę kroimy w kostkę, chilli i czosnek siekamy, a marchew ścieramy na tarce.
Cebulę i marchew dodajemy do mięsa. Solimy.
Dodajemy pastę i podsmażamy, aż zacznie pachnieć. Dzięki temu sos będzie bardziej aromatyczny.
Warzywa z mięsem zalewamy pomidorami i 2 szklankami wody – 500 ml- 600 ml (lub bulionu można dodać też szklankę czerwonego wina ) tak aby składniki mogły się dusić.
Dokładamy liście i gotujemy 30 minut, aby smaki się połączyły, a sos odparował.
Mąkę rozrabiamy w 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos.
Doprawiamy : ziołami, cukrem, czosnkiem, solą i pieprzem.
Sos beszamelowy :
Na maśle podsmażamy mąkę, ale tylko tak aby nie była surowa.
Jasną zasmażkę zalewamy mlekiem i gotujemy mieszając, do zgęstnienia.
Doprawiamy świeżo startą gałką, solą i mielonym pieprzem, do smaku.
Odstawiamy, sos powinien mieć kremową konsystencję serka waniliowego.
Składanie:
Sos boloński dzielimy na pół.
Do jednej połowy dodajemy kukurydzę i fasolę.
Cannelloni nadziewamy oboma farszami – układając w blasze po jednej stronie nadziane bolońsko a po drugie te z farszem chilli.
Zalewamy podgrzanym beszamelem i odstawiamy minimum na godzinę – danie można przygotować wcześniej i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Gdy makaron lekko napęcznieje, zapiekamy go 30 minut, w 190 stopniach pod przykryciem, później układamy na wierchu plastry sera i zapiekamy pod grillem 10-15 minut , aż się rozpuści.
Praktyczne rady:
To wszystko brzmi skomplikowanie ?
Warto wykorzystać sos boloński z wczorajszego obiadu! Dodać do niego świeżych lub mrożonych warzyw , nadziać cannelloni i gotowe!
Jeśli Wam się spieszy makaron obgotujcie – w osolonej wodzie z oliwą – może się sklejać 1 l na 100 g makaronu z łyżeczką dwoma soli.
W wersji light – połowę mleka zastąpcie bulionem drobiowym.
Powiązane notki:
Szybkie chilli con carne
Filet z kurczaka w słodkim sosie chilli
Filet z Czarniaka w sezamie z warzywami w słodkim sosie chilli
Kopytka z sosem / gulaszem z szynki
Chiński makaron z cukinią i kurczakiem – szybkie danie
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/08/04/chilli-con-canne-cannelloni-pod-beszamelem-z-sosem-bolonskim-fasola-i-kukurydza