Wykonanie
2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×Absolutnie niesamowite danie. Komplementy się posypały, na prawdę zrobiło mi się miło. Rozmawialiśmy o tym
makaronie od jakiegoś tygodnia. Postanowiłam zakupić
cannelloni i zapiec je pod beszamelem z pikantnym nadzieniem z
sosu bolońskiego ze słodką
kukurydzą i
fasolą. Danie okazało się kremowe i bardzo pyszne. Idealne połączenie chrupkości – dzięki warzywom ,
słodyczy i
mięsa – użyłam mielonej
wołowiny ( może być też
wieprzowina ). Spróbujcie a na pewno je polubicie.
cannelloni na przekroju
Składniki:250 g
makaronu cannelloni ( grube rurki)500 g mielonej
wołowiny190 g (słoik)
koncentratu pomidrowego1 puszka
pomidorów1 duża
cebula1 duża
marchewka2
liście laurowe2 łyżki mieszanki
ziół do pizzy (
oregano,
bazylia,
tymianek,
majeranek)2 łyżki
oliwy1 łyżka
słodkiej papryki1 strąk
czerwonego chilli3-4 ząbki
czosnku1/2 puszki
kukurydzy1/2 puszki
czerwonej fasoli2 łyżki jasnej
mąki pszennej6 plastrów
sera -
mozzarella, gouda lub dziurdamer – słodki i kremowy
sól,
pieprz,
cukierSos:3 szklanki
mleka50 g
mąki ( 3-4 łyżki)50 g
masłagałka muszkatołowa lub
kardamonsól,
pieprzPrzygotowanie:
Sos boloński :
Mięso podsmażamy na odrobinie tłuszczu.
Cebulę kroimy w kostkę,
chilli i
czosnek siekamy, a
marchew ścieramy na tarce.
Cebulę i
marchew dodajemy do
mięsa. Solimy.Dodajemy pastę i podsmażamy, aż zacznie pachnieć. Dzięki temu sos będzie bardziej aromatyczny.Warzywa z
mięsem zalewamy
pomidorami i 2 szklankami
wody – 500 ml- 600 ml (lub
bulionu można dodać też szklankę
czerwonego wina ) tak aby składniki mogły się dusić.Dokładamy liście i gotujemy 30 minut, aby smaki się połączyły, a sos odparował.
Mąkę rozrabiamy w 1/2 szklanki
wody i zagęszczamy sos.Doprawiamy :
ziołami,
cukrem,
czosnkiem,
solą i
pieprzem.
Sos beszamelowy :Na
maśle podsmażamy
mąkę, ale tylko tak aby nie była surowa.Jasną zasmażkę zalewamy
mlekiem i gotujemy mieszając, do zgęstnienia.Doprawiamy świeżo startą gałką,
solą i mielonym
pieprzem, do smaku.Odstawiamy, sos powinien
mieć kremową konsystencję
serka waniliowego.Składanie:
Sos boloński dzielimy na pół.Do jednej połowy dodajemy
kukurydzę i
fasolę.
Cannelloni nadziewamy oboma farszami – układając w blasze po jednej stronie nadziane bolońsko a po drugie te z farszem
chilli.Zalewamy podgrzanym beszamelem i odstawiamy minimum na godzinę – danie można przygotować wcześniej i wstawić do lodówki na kilka godzin.Gdy
makaron lekko napęcznieje, zapiekamy go 30 minut, w 190 stopniach pod przykryciem, później układamy na wierchu plastry
sera i zapiekamy pod grillem 10-15 minut , aż się rozpuści.Praktyczne rady:To wszystko brzmi skomplikowanie ?Warto wykorzystać
sos boloński z wczorajszego obiadu! Dodać do niego świeżych lub
mrożonych warzyw , nadziać
cannelloni i gotowe!Jeśli Wam się spieszy
makaron obgotujcie – w osolonej wodzie z
oliwą – może się sklejać 1 l na 100 g
makaronu z łyżeczką dwoma
soli.W wersji light – połowę
mleka zastąpcie
bulionem drobiowym.Powiązane notki:Szybkie
chilli con carne
Filet z kurczaka w słodkim sosie
chilliFilet z Czarniaka w
sezamie z warzywami w słodkim sosie
chilliKopytka z sosem / gulaszem z
szynkiChiński makaron z
cukinią i
kurczakiem – szybkie danie