ßßß
Składniki:spód:20 dag mąki pszennej1/2 kostki masła (zimnego)2 żółtkanadzienie:2 białka15 dag mąki migdałowej2 łyżki cukru pudru30 dag galaretki porzeczkowej
1. Zagnieść ciasto na spód. Nie musi być elastyczne i dobrze wyrobione i się wałkować. Posmarować formę do tart tłuszczem. Wylepić ciastem dno i brzegi formy. Przykryć folią spożywczą i wstawić na około 15 minut do lodówki.2. Nastawić piekarnik na 220 ºC (korzystam z elektrycznego). Rabarbar pokroić na około 1-cm kawałki.3. Podpiec spód (ok. 10 minut) na środkowej półce piekarnika.4. Białka ubić, dodając stopniowo cukier i migdały. Wylać masę na podpieczony spód i wyłożyć na wierzch rabarbar. Piec na dolnej półce piekarnika ok. 25 minut.5. Wyjąć ciasto, ostudzić. Galaretkę rozpuścić w rondelku i lekko ostudzoną polać wierzch. Ostudzić. Można ewentualnie użyć gotowej galaretki ze sklepu, wtedy należy polać wierzch tarty prawie stężałą, zimną galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego stężenie. Tylko wstawiając tartę do lodówki tracimy kruchość spodu.