Wykonanie
Kajmak, czasami nazywany karmelem, kremem karmelowym lub mas
krówkową, to wyśmienity dodatek do ciast,
tortów i deserów. Masa ta powstaje poprzez dodanie do karmelu (rozpuszczonego
cukru) kremówki, dzięki której otrzymujemy delikatny i aksamitny krem. Domowy sos/krem karmelowy smakuje doskonale nie tylko w wersji podstawowej, ale również w tej z dodatkiem
soli. Wówczas otrzymujemy solony karmel, który łączy w sobie dwa przeciwne smaki tworząc niesamowite doznania na naszym podniebieniu. Jak przygotować domowy kajmak?
składniki (ok. 400 g):150 g
brązowego cukru150 ml
kremówki 30% lub 36%100 ml
miodu50 g
masłaMiód,
cukier oraz
masło umieścić w rondlu. Podgrzewać na średnim ogniu aż składniki dobrze się rozpuszczą. Od tego momentu gotować jeszcze przez 5-10 minut do uzyskania złocistego koloru. Zdjąć z palnika, ostrożnie dodać kremówkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Pamiętajcie, że proporcje składników są umowne. Można je zmieniać. Ilość
śmietany oraz zawartość tłuszczu zależy od tego, jaki chcecie uzyskać efekt. Jeżeli krem ma być lżejszy i rzadszy, dodajcie większą ilość
śmietany (30%). Jeżeli ma być bardziej tłusty i gęsty, dodajcie jej mniej i użyjcie
śmietany o zawartości tłuszczu 36%. Pamiętajcie też, że masa karmelowa po całkowitym wystudzeniu zgęstnieje. Konsystencja kremu zależy również od tego jaki przygotujemy karmel. Jeśli składniki będziecie gotować krócej, do uzyskania jasno-złotego koloru, krem będzie rzadszy. Jeżeli karmel zdejmiecie z palnika w momencie, gdy osiągnie
bursztynową barwę, późniejszy kajmak będzie bardziej gęsty.Jeżeli chcecie przygotować solony karmel wystarczy dodać kilka szczypt
soli do wszystkich składników przed ich rozpuszczeniem. Jeżeli po wystudzeniu masy
sól będzie za słabo wyczuwalna, kajmak można podgrzać, dodać kolejną ilość
soli i mieszać do rozpuszczenia.