Wykonanie
Jeśli szukaliście
czekoladowej polewy do ciast, która nawet po zastygnięciu będzie wyglądała jak płynna
czekolada mieniąca się odbijanym światłem, to ten przepis jest dla Was. Ta polewa stanowi świetne wykończenie
tortu i innych ciast czy mniejszych deserów. Dzięki
masłu i
żelatynie nawet po zastygnięciu wygląda jak spływająca
czekolada i dodaje wypiekom niezwykłego uroku.
składniki:3 łyżki zimnej
wody75 g
cukru pudru1 łyżka
żelatyny140 g
masła3 łyżki
kakaoŻelatynę zalać zimną
wodą i odstawić do napęcznienia.
Cukier puder i
kakao przesiać do rondelka. Dodać
masło oraz napęczniałą
żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Lekko przestudzić. Jeśli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników całość mieszać rózgą do ponownego połączenia mikstury. Otrzymaną glazurą polać schłodzone ciasto.