Wykonanie
Ilekroć widziałam w
cukierni palmiery, wyobrażałam sobie, że ich przygotowanie musi być szalenie skomplikowane. Żyłam w tym przeświadczeniu do czasu, kiedy przypadkowo trafiłam na obrazkową instrukcję ich wykonania. Okazuje się, że w dobie, gdy gotowe
ciasto francuskie znajdziemy niemal w każdym sklepie, jest to jeden z najprostszych i najszybszych wypieków.Palmiery możemy przygotować w różnych wariantach
smakowych. Wersję podstawową (z samym
cukrem) można wzbogacić
wanilią lub
cynamonem albo, tak jak ja, jednym i drugim jednocześnie.
PalmierySkładniki na ok. 25 sztuk:1 opakowanie gotowego
ciasta francuskiego1/3 szklanki drobnego
cukru1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią - opcjonalnie1 łyżeczka mielonego
cynamonu - opcjonalnieWykonanie:
Ciasto francuskie rozmrażamy, gdy tego wymaga. Rozkładamy na lekko podsypanej
mąką stolnicy lub blacie.
Cukier mieszamy z
cukrem waniliowym i/lub
cynamonem, jeśli decydujemy się na wersję
smakową. Ciasto posypujemy samym
cukrem lub mieszanką, a następnie brzegi zawijamy do samego środka arkusza. Ponownie sypiemy
cukier i znów zawijamy brzegi do środka. Czynność powtarzamy, aż powstanie nam rulon, którego już nie można będzie zwinąć. Wówczas kroimy go w plastry o grubości ca 8-10 mm.
Ciastka układamy na papierze do pieczenia, zachowując
między nimi odległości, gdyż rosną w trakcie pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200C. 5 minut przed końcem obracamy palmiery na drugą stronę.
Życzę Wam Smacznego! :-)