ßßß
Składniki:puszka (450 g) niesłodzonego puree z kasztanów3 jajka150 g cukru25 g masłaherbatniki na spód (ja użyłam pokruszonego sękacza)ekstrakt waniliowy albo laska wanilii
Przygotowanie:Puree z kasztanów podgrzejcie lekko w rondlu. Następnie do puree z kasztanów dodajcie masło i cynamon. Wymieszajcie. Białka oddzielcie od żółtek i ubijcie je na sztywno. Żółtka ubijajcie tak długo aż zrobią się puszyste i zacznijcie stopniowo dodawać do nich cukier. Do żótek dodajcie puree i wymieszajcie. Na koniec delikatnie połącie masę z ubitymi białkami. Formę do ciasta nasmarujcie masłem i wyłóżcie herbatnikmi. Ciasto pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Wyjmijcie z formy jeszcze ciepłe.Polecam też przepis na tartę cytrynową .