ßßß Cookit - przepis na Dżem z pigwy z pomarańczą i jabłkiem.

Dżem z pigwy z pomarańczą i jabłkiem.

nazwa

Wykonanie

1 kg jabłek,
1 kg pigwy,
pomarańcza,
0,5 kg cukru,
szklanka wody
Sposób wykonania:
Pigwę kroimy drobno, wybieramy gniazda nasienne, wlewamy szklankę wody i gotujemy do miękkości.
Przecieramy przez sito lub rozdrabniamy blenderem.
Dodajemy 0,5 kg cukru.
1 kg jabłek obieramy i kroimy w ćwiarki.
Trzemy jabłka na tarce.
Dodajemy do pigwy z cukrem.
Rozgotowywujemy na wolnym ogniu, mieszając.
Ścieramy skórkę z pomarańczy.
Pomarańczę przekrawamy.
Wyduszamy sok.
Wlewamy sok do dżemu.
Mieszamy, aż stanie się szklisty i dość gęsty.
Nakładamy do wyparzonych gorących słoików.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2012/10/dzem-z-pigwy-z-pomaranczem-i-jabkiem.html