ßßß Cookit - przepis na Cukiniowa owsianka i mleko migdałowe

Cukiniowa owsianka i mleko migdałowe

nazwa

Wykonanie

chocolate zucchini oatmeal with almond milk, ricotta and figs
Figi, ricotta i mleko migdałowe to niewątpliwie smakowite połączenie, a mleko migdałowe zrobione samemu smakuje lepiej niż kupne. Zapisuję je w pamięci jako jedne z ciekawszych kulinarnych doświadczeń i tym samym zaczynam nowy tydzień. Z ulubioną owsianką.
/1 porcja/
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 szklanka dowolnego mleka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżka syropu karmelowego*
- 1/3 średniej cukinii (ok. 100g)
Mleko mieszamy i podgrzewamy z syropem z agawy i kakao. Kiedy będzie się gotować, wsypujemy płatki owsiane oraz startą na tarce, odciśniętą z nadmiaru soku cukinię. Kiedy całość nabierze odpowiedniej, gęstej konsystencji, dodajemy łyżkę sosu karmelowego, trzymamy chwilę na gazie, a następnie przelewamy do miseczki. Na noc zostawiamy w lodówce - na zimno smakuje najlepiej.
*można pominąć
/ok. 1l mleka/
- 1 szklanka migdałów
- 4 szklanki wody + woda do zalania migdałów
- 1 łyżeczka syropu z agawy
Migdały zalewamy wodą i odstawiamy na 8 godzin. Po wyznaczonym czasie odlewamy wodę i płuczemy migdały. Następnie z dodatkiem 4 szklanek wody miksujemy je w blenderze, dodajemy syrop z agawy i mieszamy. Durszlak lub sitko wykładamy gazą, przelewamy przez nią płyn i dokładnie odciskamy migdałową papkę. Przelewamy do butelki. Mleko może stać w lodówce 3-4 dni.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/09/443-monday-kolejne-udane-mleko-migdaowe.html