Wykonanie
kasza manna z
dżemem jeżynowym i
ciasteczka owsiane bez pieczenia,
kawa z mlekiemsemolina with blackberry jam and no-bake cocoa oat cookies, coffee with milkDon't assume that I'll be always with you, it's just where my mortal
body happens to be(klik)Powtarzane każdego dnia, to nie ja, to tylko część.Na blogu stuknęła setka - tylu z Was już obserwuje mojego bloga. Dziękuję!Tymczasem dzisiaj zafundowałam sobie śniadanie składające się z dwóch smaków mojego dzieciństwa -
kaszy manny i właśnie tych
ciasteczek, zawsze robionych przez Mamę, najczęściej zjadanych jeszcze przed wystygnięciem.Przepis /6 ciastek/- 1 czubata łyżka
margaryny- 3 łyżeczki
miodu- kilka łyżek
wody- 1 czubata łyżeczka
kakao- 1/2 szklanki
płątków owsianych (użyłam błyskawicznych Młyny w Stoisławiu)W rondelku rozpuszczamy
margarynę, następnie dodajemy
miód,
wodę i
kakao. Doprowadzamy do wrzenia, a keidy
cukier się rozpuści, zdejmujemy rondelek z gazu. Po ostudzeniu masy dodajemy
płatki owsiane - robimy to powoli, aby masa dobrze skleiła
płatki. Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia, formując "
ciasteczka", a
potem już tylko czekamy, aż zastygną. W przypadku tych
płatków błyskawicznych nie trzeba czekać prawie wcale.