ßßß
Wątróbki zalewamy wrzącym wywarem i dusimy przez ok 5 min. Bułkę moczymy w wywarze. Mięso, bułkę, grzyby przepuszczamy przez maszynkę 3 razy.
Dodajemy sól pieprz gałkę muszkatołową, majeranek i jaja.
Całość dokładnie mieszamy. Formy smarujemy tłuszczem, napełniamy do 3/4 pasztetem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 °C przez ok godzinę. Do pasztetu możemy dodać wszystkie pozostałości po mięsach pieczonych, duszonych (wyjętych z sosu), świeżych okrawków, resztek pieczonej kaczki, gęsi, kurczaka. Zawsze pasztet staje się smaczniejszy od bogatego rodzaju mięs zawartych w środku. Jeśli chodzi zaś o wątróbkę do pasztetu najlepiej nadaje się wątróbka cielęca gdyż powoduje ona iż robi się gładki, a nie grudkowaty jak z wątróbki wieprzowej lub mdły jak z wątróbki kurzej.SMACZNEGO !