Wykonanie
Nigdy nie sądziłam, że tak nagle pokocham
kokos, którego po prostu szczerze nie lubiłam. Zaczęło się od przygotowania własnego
mleka kokosowego i
mąki (jako produkt uboczny), następnie wprowadziłam do kuchni
olej kokosowy, a teraz nie wyobrażam sobie owsianki bez dodatku wiórków.W ramach projektu Różowej Klary na ten tydzień przewidziany był post, pt. "Odkrycie kulinarne" - muszę przyznać, że miałam niemały problem, o czym napisać, bo tak naprawdę od grudnia non stop próbuję nowych rzeczy, a w kuchennych szafkach co rusz pojawiają się nowe produkty.
Soczewica,
soja, szeroka gama bezglutenowych mąk, pestki, karob,
stevia... Można wymieniać i wymieniać. Ale ostatnimi czasy na pierwsze miejsce wysunął się właśnie ten niepozorny
kokos.O zdrowotnych właściwościach
kokosu można by napisać książkę. Od dłuższego już czasu promowany jest
olej kokosowy, pod hasłem: najzdrowszy
olej na świecie. Smażąc na nim, na pewno nie trzeba obawiać się przyswajania przez organizm szkodliwych tłuszczy. Wręcz przeciwnie - jest bardzo zalecany w dietach, ponieważ korzystnie wpływa na obniżenie tzw. tłuszczu brzusznego. Do tego ma szereg właściwości leczniczych: grzybobójczych, przeciwzapalnych, antywirusowych, pomaga w walce z takimi dolegliwościami jak trądzik,
bóle menstruacyjne, problemy trawienne, czy astma, a także zwiększa odporność. Ze swojego kuchennego doświadczenia
powiem tylko, że jajecznica na
oleju kokosowym to istne niebo w gębie, szczególnie dzięki temu, że ma bardzo delikatny smak!
Mleczko kokosowe jest z kolei bardzo popularne w kuchni azjatyckiej, a także u osób źle znoszących, lub po prostu unikających
mleka krowiego. Świetnie komponuje się z
brzoskwinią,
ananasem czy
mango. Z powodzeniem można go używać jako bazę do słodkich kremów czy koktajli.A wiórki kokosowe? Można z nich wyczarować pyszne
mleko kokosowe,
mąkę kokosową, dodać do koktajli, ciasta czy oczywiście do owsianki.
A dziś, z pomocą przyjaciółki, wyczarowałam pyszny deser, w którym znalazły się i
wiórki kokosowe i mleczko:
brzoskwinie i
ananasy zapiekane w kremie
kokosowym z kruszonką z
mąki kukurydzianej i wiórek
kokosowych. Na gorąco - pycha!Czego potrzebujesz?- 4
brzoskwinie- 1/2
ananasa- 1/3 szklanki
mąki kukurydzianej- 50 g
masła (prawdziwego)- 2 łyżki
cukru pudru (polecam zmielenie
cukru brązowego, chociaż ja akurat nie miałam takiej możliwości)- 1 łyżka
cukru brązowego- 3 łyżki melasy z
chlebka świętojańskiego (karob z melasą o płynnej konsystencji - kolejny produkt o bardzo szerokich właściwościach zdrowotnych)- 200 g wiórek
kokosowych- 400 ml
mleczka kokosowegoMąkę ugniatamy z
masłem i 1 łyżką
cukru pudru, na koniec dodajemy około 60 g wiórek
kokosowych. Ugniecione ciasto chowamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażalnika na ok. 20-30 min.
W tym czasie drylujemy
brzoskwinie i kroimy w dość grube półksiężyce, podobnie robimy z
ananasem.
Owoce układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy jedną łyżką
cukru pudru.
W blenderze miksujemy 140 g wiórek
kokosowych - tak żeby zaczął z nich powoli wyciekać tłuszcz. Następnie dolewamy
mleczko kokosowe, 3 łyżki melasy i 1 łyżkę
cukru brązowego. Wszystko blendujemy na w miarę gładką masę, przelewamy do garnka i podgrzewamy. Gorącym kremem zalewamy wcześniej przygotowane
owoce.
Na wierzch na tarce ucieramy ciasto. Tak przygotowany deser zapiekamy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu z piekarnika! :)Więcej o właściwościach
kokosu:http://pozywieniedlazdrowia.blox.pl/2010/04/KOKOS-lekarstwo-na-wszelkie-choroby.htmlhttp://faktydlazdrowia.pl/olej-kokosowy-13-udowodnionych-leczniczych-wlasciwosci/http://www.planetazdrowie.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=151&Itemid=178