ßßß Cookit - przepis na Owoce pod kokosową pierzynką!

Owoce pod kokosową pierzynką!

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie sądziłam, że tak nagle pokocham kokos, którego po prostu szczerze nie lubiłam. Zaczęło się od przygotowania własnego mleka kokosowego i mąki (jako produkt uboczny), następnie wprowadziłam do kuchni olej kokosowy, a teraz nie wyobrażam sobie owsianki bez dodatku wiórków.
W ramach projektu Różowej Klary na ten tydzień przewidziany był post, pt. "Odkrycie kulinarne" - muszę przyznać, że miałam niemały problem, o czym napisać, bo tak naprawdę od grudnia non stop próbuję nowych rzeczy, a w kuchennych szafkach co rusz pojawiają się nowe produkty. Soczewica, soja, szeroka gama bezglutenowych mąk, pestki, karob, stevia... Można wymieniać i wymieniać. Ale ostatnimi czasy na pierwsze miejsce wysunął się właśnie ten niepozorny kokos.
O zdrowotnych właściwościach kokosu można by napisać książkę. Od dłuższego już czasu promowany jest olej kokosowy, pod hasłem: najzdrowszy olej na świecie. Smażąc na nim, na pewno nie trzeba obawiać się przyswajania przez organizm szkodliwych tłuszczy. Wręcz przeciwnie - jest bardzo zalecany w dietach, ponieważ korzystnie wpływa na obniżenie tzw. tłuszczu brzusznego. Do tego ma szereg właściwości leczniczych: grzybobójczych, przeciwzapalnych, antywirusowych, pomaga w walce z takimi dolegliwościami jak trądzik, bóle menstruacyjne, problemy trawienne, czy astma, a także zwiększa odporność. Ze swojego kuchennego doświadczenia powiem tylko, że jajecznica na oleju kokosowym to istne niebo w gębie, szczególnie dzięki temu, że ma bardzo delikatny smak!
Mleczko kokosowe jest z kolei bardzo popularne w kuchni azjatyckiej, a także u osób źle znoszących, lub po prostu unikających mleka krowiego. Świetnie komponuje się z brzoskwinią, ananasem czy mango. Z powodzeniem można go używać jako bazę do słodkich kremów czy koktajli.
A wiórki kokosowe? Można z nich wyczarować pyszne mleko kokosowe, mąkę kokosową, dodać do koktajli, ciasta czy oczywiście do owsianki.
A dziś, z pomocą przyjaciółki, wyczarowałam pyszny deser, w którym znalazły się i wiórki kokosowe i mleczko: brzoskwinie i ananasy zapiekane w kremie kokosowym z kruszonką z mąki kukurydzianej i wiórek kokosowych. Na gorąco - pycha!
Czego potrzebujesz?
- 4 brzoskwinie
- 1/2 ananasa
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 50 g masła (prawdziwego)
- 2 łyżki cukru pudru (polecam zmielenie cukru brązowego, chociaż ja akurat nie miałam takiej możliwości)
- 1 łyżka cukru brązowego
- 3 łyżki melasy z chlebka świętojańskiego (karob z melasą o płynnej konsystencji - kolejny produkt o bardzo szerokich właściwościach zdrowotnych)
- 200 g wiórek kokosowych
- 400 ml mleczka kokosowego
Mąkę ugniatamy z masłem i 1 łyżką cukru pudru, na koniec dodajemy około 60 g wiórek kokosowych. Ugniecione ciasto chowamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażalnika na ok. 20-30 min.
W tym czasie drylujemy brzoskwinie i kroimy w dość grube półksiężyce, podobnie robimy z ananasem. Owoce układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy jedną łyżką cukru pudru.
W blenderze miksujemy 140 g wiórek kokosowych - tak żeby zaczął z nich powoli wyciekać tłuszcz. Następnie dolewamy mleczko kokosowe, 3 łyżki melasy i 1 łyżkę cukru brązowego. Wszystko blendujemy na w miarę gładką masę, przelewamy do garnka i podgrzewamy. Gorącym kremem zalewamy wcześniej przygotowane owoce.
Na wierzch na tarce ucieramy ciasto. Tak przygotowany deser zapiekamy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu z piekarnika! :)
Więcej o właściwościach kokosu:
http://pozywieniedlazdrowia.blox.pl/2010/04/KOKOS-lekarstwo-na-wszelkie-choroby.html
http://faktydlazdrowia.pl/olej-kokosowy-13-udowodnionych-leczniczych-wlasciwosci/
http://www.planetazdrowie.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=151&Itemid=178
Źródło:http://www.optimiss.pl/2014/10/owoce-pod-kokosowa-pierzynka.html