ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ślimaki z konfiturą wiśniową i migdałami

Drożdżowe ślimaki z konfiturą wiśniową i migdałami

nazwa

Wykonanie

27 Października 2013 Gotowanie ze stylem
W ostatnim czasie stale nachodzi mnie ochota na ciasto drożdżowe. Nie ukrywam więc, że w najbliższym czasie na blogu może pojawiać się coraz więcej drożdżowych przepisów. Moja propozycja na dziś to drożdżowe ślimaki z konfiturą wiśniową i migdałami polane cytrynowym lukrem. Dość proste do wykonania i bardzo oryginalne w smaku. Według mnie nadają się idealnie na niedzielny, popołudniowy deser.
Drożdżowe ciasto rozetowe z konfiturą wiśniową, migdałami i lukrem cytrynowym
Składniki :
Ciasto:
1 szklanka mleka
500 g mąki
1 jajko
50 g drożdży
6 łyżek cukru
100 g masła
Nadzienie:
240 g konfitury wiśniowej
100 g posiekanych na drobno migdałów
Lukier cytrynowy:
3/4 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki stołowe soku z cytryny
Dodatkowo:
Masło do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać w rondlu na małym ogniu (nie powinno być gorące). Dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru oraz 3 pełne łyżki mąki, wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia.
Rozczyn przelać do miski, wbić jajko, dodać szklankę mąki, resztę cukru i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Następnie dodawać stopniowo kolejną szklankę mąki i wyrabiać ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać, aż zacznie odchodzić od rąk. Oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (na około 30 - 40 minut).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić na stolnicy rękoma podsypując nieco mąki.
Tortownicę o średnicy 21 cm nasmarować masłem. Ciasto rozwałkować na prostokąt, wyłożyć konfiturę wiśniową i równomiernie rozsmarować ją na całej powierzchni, oprószyć obficie posiekanymi migdałami.
Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na kilka plastrów o grubości 4 – 5 cm. Pokrojone ślimaki ułożyć w tortownicy dość luźno obok siebie.
Piec około 40-45 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu odstawić ciasto do całkowitego przestygnięcia.
Lukier:
Cukier puder wymieszać dokładnie z wyciśniętym sokiem z cytryny za pomocą łyżki. Następnie polać ciasto równomiernie lukrem.
Zobacz także:
Dynia w occie
Ślimaki drożdżowe
Karkówka słodko pikantna
Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i czerwoną papryką
Mazzi 07-09-2014 10:45:18
Witam! Z początku muszę przyznać ciasto mnie troszkę zaskoczyło ponieważ było bardzo rzadkie i podsypywałam odrobiną mąki by w końcu zaczęło odchodzić od rąk, już myślałam, że może jest błąd w składnikach( chodzi mi o ilość mąki), ale przy dalszym wyrabianiu wszystko było już ok chociaż dość długo się je wyrabiało, ale po upieczeniu po prostu palce lizać, ciasto puszyste, mięciutkie, wspaniałe:)
Dodaj Komentarz:
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_drozdzowe-slimaki-z-konfitura-wisniowa-i-migdalami.html