ßßß
Niezwykle proste i łatwe do wykonania, ale niebanalne w smaku. Kruchość ciasta, słodycz kremu i delikatnie słony smak siekanych pistacji okazały się połączeniem idealnym, a ich zajadanie to czysta przyjemność. Do przygotowania tych babeczek nie trzeba wiele składników. W zasadzie wystarczy kilka podstawowych, które powinniście mieć w swojej spiżarni. Zatem do dzieła! :)ciasto (ok. 12 sztuk):150 g mąki100 g masła50 g cukru pudru1 żółtkoSkładniki umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przy użyciu szerokiej szklanki wykrawać kółka. Foremki do kruchych babeczek wykładać ciastem lekko dociskając. Ciastka piec 10-15 minut w 200 º C. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.krem:250 g serka mascarpone200 ml kremówki 36%3-4 łyżki cukru pudruKremówkę ubić na sztywno, odstawić. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, dodać kremówkę i dokładnie połączyć. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskać na kruche spody. Całość oprószyć drobno posiekanymi pistacjami.Smacznego! :)