ßßß Cookit - przepis na Mus dyniowo – kokosowy z migdałami

Mus dyniowo – kokosowy z migdałami

nazwa

Wykonanie

Ten mus może być wszystkim, czym zechcemy: smarowidłem do pieczywa, deserem, dodatkiem do owsianki lub wspaniałym nadzieniem do tarty. Łączy w sobie bogate odżywczo składniki oraz niesamowity, kremowy smak. Mamy B-karoten i cenne kwasy tłuszczowe. I przede wszystkim: rzecz dla każdego smakosza najważniejsza, czyli smak, nie została w tym przepisie pominięta.
Składniki (dla 4 osób)
1 średnia dynia (około 1,3 kg przed obraniem)
100 g migdałów bez skórki
3/4 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego
1 łyżka miodu (niekoniecznie)
Przygotowanie
Dynię umyć, wydrążyć i obrać, jeśli skórka jest twarda. Pokroić w ostkę i włożyć do garnka. Wlać mleko kokosowe i gotować dynię do miękkości. Jeśli jest zbyt sucha i płyn odparowuje zbyt szybko, można dodać odrobinę mleka roślinnego lub wody. Gdy dynia zacznie się rozpadać dodać zmielone w młynku na pastę migdały. Wymieszać i zmiksować. Można dodać łyżkę miodu, jeżeli mus jest za mało słodki.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/01/mus-dyniowo-kokosowy-z-migdaami.html