ßßß Cookit - przepis na Makaron ryżowy z pak choi i grzybami shitake

Makaron ryżowy z pak choi i grzybami shitake

nazwa

Wykonanie

Styczeń 18, 2016 Styczeń 18, 2016 Styczeń 18, 2016 10:49 napisane przez Miss Berry
Uwielbiam azjatyckie dania. Widać to po przepisach na moim blogu oraz w wyborze krajów, do których podróżuję. Świeże składniki, intensywne pikantne i lekko słodkie smaki to moja bajka. Mam swój jeden ulubiony azjatycki sklep w Kopenhadze w Kødbyen, w którym znajdę dosłownie wszystko czego potrzebuję oraz więcej – wciąż jest tam mnóstwo rzeczy do odkrycia. Świeże warzywa, które widzę pierwszy raz, gotowe sosy, z tak dziwnymi mieszankami smaków, które koniecznie muszę wypróbować.. Już niedługo
Ostatni raz gdy odwiedziłam ten sklep, miałam straszną ochotę na grzyby shitake w lekko słodkim sosie. W końcu stanęło jednak na szybkim daniu z Makaronem ryżowym, kapustą pok choi i grzybami shitake.
Przepis na Makaron ryżowy z pak choi i grzybami shitake znajdziecie poniżej. Jeśli tak jak ja lubicie azjatyckie dania, to jest to strzał w dziesiątkę!
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut
W sumie: 20 minut
Porcje: 3
Składniki
150 g makaronu ryżowego
150 g grzybów shitake
4 główki kapusty pak choi
2 łyżki oleju ryżowego
1 łyżka sosu ostrygowego
3 łyżki sosu sojowego
2 plasterki imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżka sezamu
Przygotowanie
Makaron ryżowy namoczyć w zimnej wodzie.
Grzyby shitake pokroić w plasterki.
Olej ryżowy rozgrzać w woku lub na patelni. Dodać plasterki imbiru, posiekany czosnek.
Dodać pokrojone grzyby shitake, sos ostrygowy i sos sojowy. Smażyć często mieszając przez około 4 minuty.
Kapustę pak choi pokroić na kawałki i dodać do woka. Smażyć przez kolejne 3 minuty.
Dodać namoczony makaron ryżowy i smażyć ciągle mieszając przez 5 minut.
Danie podawać posypane sezamem. Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 150 g Kalorie: 288 kcal Tłuszcze: 9,2 g Węglowodany: 46,6 g Błonnik: 2,4 g Białko: 6,9 g
3 . 5.3208
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Źródło:http://missberry.pl/makaron-ryzowy-z-pok-choi-i-grzybami-shitake