ßßß Cookit - przepis na Seromak na orzechowym biszkopcie

Seromak na orzechowym biszkopcie

nazwa

Wykonanie

Pyszne połączenie trzech smaków sera, maku i orzechów, smaków których nie może zabraknąć na świątecznym stole ;)
Masa makowa
200 g maku
200 g cukru
4 jaja
1,5 łyżki mąki
1,5 łyżki bułki tartej
2 łyżki miodu
aromat migdałowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść rodzynek
garść siekanych orzechów włoskich
Masa serowa
500 g sera tłustego
200 g cukru
120 g masła
4 jaja
cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść rodzynek
150 g zmielonych orzechów włoskich
4 jaja
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
5 łyżek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
MASA MAKOWA : Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puch , dodać ugotowany i zmielony dwa razy mak , następnie dodać mąkę , bułkę tartą , orzechy , rodzynki ( wcześniej przepłukane i dobrze odsączone ) aromat migdałowy , proszek do pieczenia , wszystko dokładnie wymieszać . Z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą makową . Odstawić , przygotować masę serową .
MASA SEROWA : Żółtka utrzeć z cukrem na puch , dodać zmielony ser , cukier waniliowy , rozpuszczone i wystudzone masło , przepłukane i odsączone rodzynki , mąkę ziemniaczaną , wszystko dokładnie wymieszać . Z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą serową .
BISZKOPT ORZECHOWY : Białka ubić , porcjami dosypać cukier , następnie dodać żółtka . Mąkę , bułkę tartą , proszek do pieczenia i orzechy wymieszać , dodać do ubitych jaj , delikatnie wymieszać
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć mak , na mak łyżką rozłożyć masę serową na ser wyłożyć i wyrównać biszkopt orzechowy . Piec około 60 minut w 175*C . Po upieczeniu ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia , wystudzone ciasto wyłożyć na tacę do góry dnem , posypać cukrem pudrem
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/seromak-na-orzechowym-biszkopcie