Wykonanie
Share the post "
Makaron z
kurczakiem i
suszonymi pomidorami / Sun dried tomato and chicken pasta"Dziś przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych dań
makaronowych. Szybki i łatwy w przygotowaniu
makaron z
kurczakiem,
suszonymi pomidorami,
pieczarkami i
szpinakiem, w delikatnym sosie
śmietankowym z
mozzarellą. Idealne danie na obiad dla całej rodziny. Polecam!Scroll down for recipe in English
(6 porcji)Składniki:250 g ulubionego
makaronu1 łyżka
masła400 g
mięsa z kurczaka, pokrojonego na małe kawałki
sól i
pieprz¼ łyżeczki
chilli cayenne150 g
suszonych pomidorów w
oleju, odcedzonych i pokrojonych na mniejsze kawałki150 g
pieczarek, pokrojonych w plasterki3 ząbki
czosnku, posiekane½ szklanki
śmietanki 30 %1 ½ szklanki
mleka½ szklanki
bulionu drobiowego1 ½ szklanki startej
mozzarelli2 szklanki
szpinakuparmezan do podaniaPrzygotowanie:Ugotuj
makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw.Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu
masło i włóż
kurczaka. Dopraw
solą,
pieprzem i
chilli i smaż aż przestanie być surowy w środku.Dodaj
suszone pomidory i
pieczarki wraz z
czosnkiem i smaż przez kilka minut.Dodaj
śmietanę,
mleko,
bulion drobiowy i
mozzarellę i gotuj, mieszając, aż sos stanie się jednolity i lekko zgęstnieje. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Wmieszaj ugotowany
makaron i
szpinak i gotuj przez kilka minut. Gdy sos stanie się zbyt gęsty dolej trochę
mleka, a gdy zbyt rzadki dodaj więcej
mozzarelli która go zagęści.Pozdawaj danie posypane
parmezanem.Smacznego!
English versionSun dried tomato and chicken pasta(6 servings)Ingredients:250 g of favourite pasta1 tablespoon butter400 g chicken, cut into bite sized piecessalt and pepper¼ teaspoon
cayenne pepper150 g sun dried tomatoes in oil, drained and chopped150 g mushrooms, sliced3 cloves garlic, chopped½ cup heavy cream1½ cups whole milk½ cup chicken stock1½ cups
Mozzarella cheese2 cups spinach
parmesan cheese for servingPreparation:Cook the pasta according to package directions. Drain and set aside.Heat the butter in a pan over medium high heat. Add the chicken and sprinkle with salt, pepper and
cayenne. Saute until the chicken is cooked through.Add sun dried tomatoes and mushrooms to the pan with the garlic and saute for a few minutes, until fragrant.Add the cream, milk, chicken stock, and
Mozzarella cheese. Cook stirring until the sauce is smooth and the cheese is melted and sauce thickened. Season with salt and pepper to taste.Stir in the cooked pasta and spinach and cook for a few minutes. If needed, add extra milk to the sauce to
thin it out, or add
more cheese to thicken slightly.Sprinkle with
parmesan and
serve.Enjoy!Share the post "
Makaron z
kurczakiem i
suszonymi pomidorami / Sun dried tomato and chicken pasta"