ßßß Cookit - przepis na Imbir

Imbir

Wykonanie

Zaloguj się:
Jeśli nie masz konta,
ZAREJESTRUJ SIĘ
» Ciasta i Desery [1819]
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
» Wigilia [531]
» Wielkanoc [470]
» Sałatki [659]
» Sosy i pasty [326]
» Surówki [251]
» Zioła i przyprawy [61]
» Kasze weg. [82]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]
« Powrót  
Imbir
Opis:
Piękna kwiatowa roślina (Rhizona zingiberis) z rodziny imbirowatych jest podobna do trzcin rosnących w Polsce nad wodami. Kłącza imbiru są niewielkie, często dłoniasto rozgałęzione, z poprzecznymi pierścieniami i bruzdami. Zapach mają silny, swoisty, aromatyczno-korzenny, smak ostry, palący. Zawierają olejek, skrobię, miękką żywicę i substancję zwaną gingerolem, o ostrym, palącym, charakterystycznym smaku. Ojczyzną imbirukraje azjatyckie, choć obecnie uprawia się go także w innych krajach tropikalnych. W Polsce można kupić imbir tylko zmielony na proszek. Bardzo rzadko występuje w sprzedaży suszony w kawałkach. Stosowanie sproszkowanego imbiru nie zawsze jest wskazane, szczególnie do napojów, natomiast kawałek korzenia znakomicie spełnia swoją rolę. Szczególnie w Anglii imbir ma ogromną popularność. Słynne są pierniczki, ciasteczka i chleby imbirowe (ginger bread), znakomite są herbaty. Imbiru dodaje się również do wielu innych potraw, np. do sałatek owocowych, marmolad. Uszlachetnia też bardzo kwaśne mleko i chłodniki przyrządzane na podstawie zsiadłego mleka lub kefiru. Można też dodawać go do czerwonej kapusty. Przedawkowanie imbiru może zepsuć nieodwracalnie smak potrawy, dlatego też należy stosować go z dużym umiarem i tylko dłuższe doświadczenie kulinarne pozwala na większą fantazję w tej dziedzinie.
Dodaj przepis do ulubionych!
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Wykonanie:
Zioła i przyprawy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
» Diety [50]
» Zioła w diecie [10]
» Ciekawostki [51]
» Suplementy [18]
» 5 Miesięcy [13]
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]
» Koktajle [326]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
» Kuchnia Hiszpańska [67]
» Kuchnia Bułgarska [15]
» Kuchnia Chińska [212]
» Kuchnia Meksykańska [53]
» Kuchnia Włoska [293]
» Kuchnia Węgierska [101]
» Kuchnia Czeska [9]
» Kuchnia Grecka [43]
» Kuchnia Francuska [162]
» Kuchnia Tajlandzka [5]
» Kuchnia Indonezyjska [11]
» Kuchnia Turecka [14]
» Kuchnia Indyjska [16]
» Kuchnia Portorykańska [34]
» Kuchnia Jamajki [38]
» Kuchnia Wenezuelska [2]
» Kuchnia Japońska [9]
» Kuchnia Brazylijska [29]
» Kuchnia Austriacka [29]
» Kuchnia Angielska [69]
» Kuchnia Pakistańska [1]
» Kuchnia Libańska [6]
» Kuchnia Polska [1329]
» Kuchnia Słowacka [3]
» Kuchnia Staropolska [115]
» Kuchnia Rosyjska [0]
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/2751/Imbir