Wykonanie
Zaloguj się:Jeśli nie masz
konta,ZAREJESTRUJ SIĘ» Ciasta i Desery [1819]» Potrawy z Jaj [288]» Potrawy z Ryb [470]» Potrawy z
Makaronem [220]» Potrawy z
Mięsa [1712]» Zapiekanki i Pizze [333]» Potrawy z
Grzybów [529]» Potrawy z Grilla [93]» Zupy [483]»
Owoce morza [53]» Potrawy z
serem [273]» Wigilia [531]» Wielkanoc [470]» Sałatki [659]» Sosy i pasty [326]» Surówki [251]»
Zioła i
przyprawy [61]»
Kasze weg. [82]» Jarzyny i Pasztety weg. [520]» Kanapki weg. [44]» Kotlety weg. [57]»
Napoje weg. [151]»
Pieczywo weg. [58]» Potrawy mączne weg. [268]» Zupy weg. [204]»
Przetwory weg. [91]» Inne [241]« Powrót  
ImbirOpis:Piękna kwiatowa roślina (Rhizona zingiberis) z rodziny imbirowatych jest podobna do trzcin rosnących w Polsce nad
wodami. Kłącza
imbiru są niewielkie, często dłoniasto rozgałęzione, z poprzecznymi pierścieniami i bruzdami. Zapach mają silny, swoisty, aromatyczno-korzenny, smak ostry,
palący. Zawierają olejek,
skrobię, miękką żywicę i substancję zwaną gingerolem, o
ostrym, palącym, charakterystycznym smaku. Ojczyzną
imbiru są
kraje azjatyckie, choć obecnie uprawia się go także w innych krajach tropikalnych. W Polsce można kupić
imbir tylko zmielony na proszek. Bardzo rzadko występuje w sprzedaży suszony w kawałkach. Stosowanie sproszkowanego
imbiru nie zawsze jest wskazane, szczególnie do
napojów, natomiast kawałek korzenia znakomicie spełnia swoją rolę. Szczególnie w Anglii
imbir ma ogromną popularność. Słynne są pierniczki,
ciasteczka i
chleby imbirowe (ginger bread), znakomite są
herbaty.
Imbiru dodaje się również do wielu innych potraw, np. do sałatek
owocowych,
marmolad. Uszlachetnia też bardzo kwaśne
mleko i chłodniki przyrządzane na podstawie
zsiadłego mleka lub
kefiru. Można też dodawać go do
czerwonej kapusty. Przedawkowanie
imbiru może zepsuć nieodwracalnie smak potrawy, dlatego też należy stosować go z dużym umiarem i tylko dłuższe doświadczenie kulinarne pozwala na większą fantazję w tej dziedzinie.Dodaj przepis do ulubionych!(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2Wykonanie:
Zioła i
przyprawyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:» Diety [50]»
Zioła w diecie [10]» Ciekawostki [51]» Suplementy [18]» 5 Miesięcy [13]» 6 Miesięcy [17]» 7 Miesięcy [49]» 8 Miesięcy [58]» 9 Miesięcy [25]» 10 Miesięcy [48]» 11 Miesięcy [36]» 12 Miesięcy [43]» Powyżej 1 roku [99]» Koktajle [326]»
Drinki (z
Brandy) [60]»
Drinki (z
Wódką) [138]»
Drinki (z
Whisky) [60]»
Drinki (z
Koniakiem) [28]»
Herbaty [114]» Poncz [59]»
Nalewki [32]»
Alkohole [481]»
Wina [48]»
Kawy [44]» Kuchnia Hiszpańska [67]» Kuchnia Bułgarska [15]» Kuchnia Chińska [212]» Kuchnia Meksykańska [53]» Kuchnia Włoska [293]» Kuchnia Węgierska [101]» Kuchnia Czeska [9]» Kuchnia Grecka [43]» Kuchnia Francuska [162]» Kuchnia Tajlandzka [5]» Kuchnia Indonezyjska [11]» Kuchnia Turecka [14]» Kuchnia Indyjska [16]» Kuchnia Portorykańska [34]» Kuchnia Jamajki [38]» Kuchnia Wenezuelska [2]» Kuchnia Japońska [9]» Kuchnia Brazylijska [29]» Kuchnia Austriacka [29]» Kuchnia Angielska [69]» Kuchnia Pakistańska [1]» Kuchnia Libańska [6]» Kuchnia Polska [1329]» Kuchnia Słowacka [3]» Kuchnia Staropolska [115]» Kuchnia Rosyjska [0]