ßßß Cookit - przepis na Risotto z wątróbkami drobiowymi (Risotto co i cibreo)

Risotto z wątróbkami drobiowymi (Risotto co i cibreo)

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Beth Elon
Fot. Wydawnictwo Pascal
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia włoska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
2 łyżki oliwy z oliwek
4 wątróbki z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 filet anchois lub 1 łyżeczka pasty z anchois
2 listki szałwii
3 łyżki kaparów
3 świeże lub mrożone serca karczochów
3 łyżki masła
1-1 i 1/2 szklanki ryżu do risotto lub basmati
1 kieliszek białego wina
lekki bulion warzywny
sól i świeżo zmielony pieprz
parmezan do podania na stół
Risotto z wątróbkami drobiowymi (Risotto co i cibreo) - sposób przygotowania: Na 2 łyżkach oliwy z oliwek dusić wątróbki z kurczaka, czosnek, anchois lub pastę z anchois oraz szałwię. Gdy wątróbki się uduszą, dodać kapary i gotować przez minutę. Następnie całość delikatnie zmiksować - pasta powinna mieć kremową konsystencję; jeśli będzie za sucha, dodać trochę wrzącej wody. Posolić i popieprzyć do smaku. Odstawić. Pokroić serca karczochów i podsmażyć z ząbkiem czosnku na niewielkiej ilości oliwy. Dolać wody, tak aby przykryła warzywa, i gotować do całkowitego jej odparowania. Zrobić purée z karczochów, przełożyć je na patelnię, dodać łyżkę masła i dobrze posolić. Odstawić. Przygotować ryż: bulion warzywny doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu. Rozpuścić na patelni 2 łyżki masła, dodać ryż, dobrze wymieszać i dolać wina. Poczekać, aż wino odparuje, i wlać tyle bulionu, by przykrył ryż, gdy ryż wchłonie bulion, dolać następną porcję. Powtarzać te czynności, aż ziarna będą odpowiednio miękkie. Gotowy ryż dokładnie wymieszać z karczochowym purée, posolić i popieprzyć do smaku, a następnie przełożyć na owalny półmisek i na wierzchu umieścić wątróbki. Podawać ze świeżo startym parmezanem. Cibreo należy do najstarszych dań kuchni florenckiej; jest to risotto z rodzajem gulaszu z podrobów drobiowych i koguciego grzebienia. Walter Maccione używa jedynie wątróbki z kurczaka. Danie to przyrządza się na bazie indyjskiego ryżu basmati - nowego nabytku włoskiej kuchni.
Sałatka z wątróbką i wiśniami [Jakub Kuroń gotuje]
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/166794808/risotto+z+watrobkami+drobiowymi+risotto+co+i+cibreo+/p