ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe puszyste bułeczki z kajmakiem

Drożdżowe puszyste bułeczki z kajmakiem

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Pomysł na drożdżowe bułeczki ślimaczki rzuciłam już kilka dni temu. Jako, że jesteśmy na wyjeździe zebrałam spore grono osób które chętnie by je zjadły, zakasałam więc rękawy i ruszyłam do kuchni gdzie czekały na mnie drożdże i mąka. Masa krówkowa zastąpiła pierwotne cynamonowe nadzienie, tak sobie na początku wymyśliłam i powstały bułeczki pysznie karmelowe. Koniecznie ich spróbujcie. Ciasto przygotowuje się łatwo,co prawda wymaga dokładnego wyrobienia – jak każde drożdżowe – ale efekty przechodzą oczekiwania – po upieczeniu jest puszyste, pulchne, mięciutkie i jędrną, lekko chrupką skórką (efekt ten możecie wzmocnić smarując je przed upieczeniem rozmąconym jajem ) , która po nałożeniu glazury z syropu klonowego dopełnia całości.
Składniki:
12 bułeczek:
blaszka 20×25 cm
3 i 1/2 szklanki mąki poznańskiej
1 szklanka mleka
70 g masła
2 jaja
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżka oleju
5 łyżek cukru
10 g drożdży instant ( 40 g świeżych)
szczypta soli
3 łyżki kajmaku
1 łyżka śmietany
syrop klonowy lub miód
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrami, solą i mąką.
Jajka rozmącić w ciepłym ( 35 stopni) mleku.
Masło dodać do sypkich składników i rozdrobnić.
Wlać mleko i zacząć wyrabiać ciasto – minimum 10 minut – pod koniec dodać olej.
Odstawić na godzinę.
1/3 ciasta wyłożyć blaszkę.
Po wyrośnięciu rozwałkować na 25 x 40 cm , posmarować kajmakiem wymieszanym ze śmietaną. Zwinąć w roladę.
Pokroić na 12 kawałków i ułożyć na cieście.
Piec 15 minut w 190 stopniach.
Gorące polać syropem.
Powiązane notki:
Szybkie Bułeczki czekoladowe z żurawiną i sosem kajmakowym
Puszyste bułeczki śniadaniowe z kremem pomarańczowym z wanilią
Maślane ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/02/17/drozdzowe-puszyste-buleczki-z-kajmakiem