0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Codziennie na taką rozpustę sobie nie pozwalamy, ale raz w tygodniu, sobota jest na to idealnym dniem, gdy nęka nas ochota na coś pysznego wybieramy ciasto francuskie w formie rogalików z różnymi dodatkami. Mogliście już oglądać i próbować tych z masłem orzechowym i czekoladą – oj były przepyszne – dziś możecie spróbować crossaintów z domowym dżemem śliwkowym ( klik ) mielonymi orzechami włoskimi Black Mit oraz kawałkami mlecznej czekolady. Śniadanie lub deser idealny!Składniki:1 op. ciasta francuskiego (okrągłego lub przyciętego do odpowiedniej formy ) ok. 300 g4 łyżki dżemu śliwkowegoklik3 łyżki mielonych orzechów laskowych ( moje firmy Black Mit )3 łyżki migdałów w słupach ( moje od Kresto )2 łyżki posiekanej czekoladybiałkoU mnie z podwójnej porcji - było więcej amatorów rogaliWięcej ciekawych przepisów z użyciem bakalii znajdziecie na fanpagu Świadomego Odżywiania ( klik )Przygotowanie:Piekarnik nastawić na 180 stopni. Z termoobiegiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na 8 części ( jak tort )Smarować dżemem, posypać orzechami i posiekaną czekoladą.Zwijać rogale i sklejać rogi.Ciastka posmarować białkiem, posypać migdałami i piec do zrumienienia około 10 minut.Powiązane notki:Owsianka z czekoladą i jabłkamiMaślane bułeczki ze śliwkami i orzechamiEkspresowe Śniadanie mistrzów : ciasto francuskie i pancakes bananoweEkspresowo : ciasto francuskie ze śliwkami i migdałami