ßßß Cookit - przepis na Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem śliwkowym, orzechami i czekoladą

Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem śliwkowym, orzechami i czekoladą

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Codziennie na taką rozpustę sobie nie pozwalamy, ale raz w tygodniu, sobota jest na to idealnym dniem, gdy nęka nas ochota na coś pysznego wybieramy ciasto francuskie w formie rogalików z różnymi dodatkami. Mogliście już oglądać i próbować tych z masłem orzechowym i czekoladą – oj były przepyszne – dziś możecie spróbować crossaintów z domowym dżemem śliwkowym ( klik ) mielonymi orzechami włoskimi Black Mit oraz kawałkami mlecznej czekolady. Śniadanie lub deser idealny!
Składniki:
1 op. ciasta francuskiego (okrągłego lub przyciętego do odpowiedniej formy ) ok. 300 g
4 łyżki dżemu śliwkowego
klik
3 łyżki mielonych orzechów laskowych ( moje firmy Black Mit )
3 łyżki migdałów w słupach ( moje od Kresto )
2 łyżki posiekanej czekolady
białko
U mnie z podwójnej porcji - było więcej amatorów rogali
Więcej ciekawych przepisów z użyciem bakalii znajdziecie na fanpagu Świadomego Odżywiania ( klik )
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Z termoobiegiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić na 8 części ( jak tort )
Smarować dżemem, posypać orzechami i posiekaną czekoladą.
Zwijać rogale i sklejać rogi.
Ciastka posmarować białkiem, posypać migdałami i piec do zrumienienia około 10 minut.
Powiązane notki:
Owsianka z czekoladą i jabłkami
Maślane bułeczki ze śliwkami i orzechami
Ekspresowe Śniadanie mistrzów : ciasto francuskie i pancakes bananowe
Ekspresowo : ciasto francuskie ze śliwkami i migdałami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/08/17/rogaliki-z-ciasta-francuskiego-z-dzemem-sliwkowym-orzechami-i-czekolada