ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe z ananasem i kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z ananasem i kremem śmietankowym

nazwa

Wykonanie

Pamiętam jak kiedyś przed laty myśl o tym, że miałabym zjeść kawałek ciasta z marchewki, wywoływała u mnie szczere obrzydzenie. Dziś się z tego śmieję, bo nie wyobrażam sobie jesieni bez upieczenia choćby jednego carrot cake. Z ciastem marchewkowym bywa rozmaicie. Czasem zdarzają sie zakalce. Poniższy przepis śmiem nazwać IDEALNYM. Ciacho wspaniale wyrasta, perfekcyjnie się dopieka, a przy tym zachowuje dużą wilgotność. Dodatek ananasa wzbogaca smak, ale bez wątpienia dominuje nuta piernikowo-cynamonowa. Zamiast ananasów można dodać szklankę tartego jabłka lub.. pozostać przy samej marchwi, nieznacznie zwiększając jej ilość. Jeśli jeszcze nie macie swojej ulubionej wersji ciasta marchewkowego, szczerze polecam wypróbowanie tej receptury. Przepis otrzymałam od mojej znajomej, miłośniczki wszystkiego, co amerykańskie :-).
Składniki na tortownice o śr. 22 cm:
Ciasto:
2 szklanki startej marchwi - najlepiej ścierać na średnich oczkach. Ja starłam na dużych i przez to marchewka jest w cieście bardzo widoczna.
5-6 plastów ananasa z puszki, pokrojonych na małe kawałeczki
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 niepełna szklanka oleju
3 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Krem:
300-400g serka homogenizowanego naturalnego
150ml gęstej śmietany
3-4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Ciasto:
Olej miksujemy z cukrem. Kolejno wybijamy jaja. Wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cynamon. Wyłączamy mikser. Dodajemy marchew i ananasa, całość dokładnie mieszając łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy go i ustawiamy temperaturę 175C. Pieczemy ca 50 min, do suchego patyczka. Studzimy.
Krem:
Serek krótko ucieramy ze śmietaną, w trakcie wsypując cukier puder. Krem wykładamy równomiernie na zimne ciasto. Całość wkładamy na godzinę do lodówki i dekorujemy wedle uznania.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/11/ciasto-marchewkowo-ananasowe-z-kremem.html