ßßß Cookit - przepis na medaliony z indyka w kokosie

medaliony z indyka w kokosie

nazwa

Wykonanie

Ostatnio mam jakąś niemoc twórczą i nie mogłam wymyślić nic na obiad. I wtedy przypomniałam sobie o tym przepisie. Do mięsa panierowanego w kokosie przymierzałam się już od bardzo dawna, ale jakoś nie mogłam się za nie zabrać.I wreszcie się udało. Przyrumieniony kokos ma intensywny smak i zamienia zwykłego kotleta w wykwintne danie. Mojemu mężowi tak zasmakowały, że następnego dnia z samego rana pojechał po indyka i zażyczył sobie znowu takie kotlety.
Składniki:
400 g fileta z indyka (kupuję tzw." sznycle" czyli już pokrojone plastry mięsa)
2 jajka
1/2 szklanki mąki
50 g kokosu
olej
sól, pieprz
Mięso natrzeć solą i pieprzem. Jajko rozbełtać z odrobią soli. Mięso oprószyć mąką z obu stron a następnie zanurzyć w jajku. Pozostałą mąkę wymieszać z kokosem i panierować w tym mięso. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić lekko kotlety z obu stron dosłownie przez chwilę. Następnie przełożyć mięso na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika z górną grzałką nagrzaną do 200*C. Piec około 10 minut.
Mięso można też upiec na samej patelni ale należy robić to powoli bo kokos łatwo się przypala.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2016/01/medaliony-z-indyka-w-kokosie.html