Wykonanie
Nigdy bym się nie spodziewała, że
kawa z
dynią może tak dobrze smakować. Przepyszna latte na zimne jesienne poranki. Przepis wpadł mi w oko w dodatku "
Gorące napoje", który był dołączony do "Gazety Wyborczej". Zamiast
bitej śmietany do dekoracji użyłam spienionego
mleka.Składniki na 3
kawy:375 ml
mleka100 g przecieru z gotowanej słodkiej dyni (oczyszczoną i pokrojoną
dynię gotować z dodatkiem
wody do miękkości, odcedzić, zmiksować)3 łyżki
brązowego cukru1/4 łyżeczki
cynamonu250 ml świeżo zaparzonej gorącej
kawyspienione
mleko i
cukier cynamonowy do dekoracji
Mleko podgrzać delikatnie w rondelku. Dodać przecier z dyni,
cukier oraz
cynamon i stale mieszając trzepaczką, doprowadzić do zagotowania. Mieszaninę rozdzielić do
trzech szklanek. Uzupełnić
kawą nalewając ją bardzo powoli po ściance szklanki. Wartwa
kawy powinna znaleźć się nad warstwą
dyniowego mleka. Spienionym
mlekiem (lub
bitą śmietaną) udekorować wierzch i posypać
cukrem cynamonowym.Gorąco polecam,
kawa jest pyszna!
Udział w akcjach kulinarnych: