Wykonanie
Składniki:
łosoś świeży - około 150-200 g1
cytryna2 łyżki
oliwysól morskapieprz1
brokuł3
pomidorki koktajlowe
Sos beszamelowy:50 g
masła2 łyżki
mąki pszennej2 szklanki
mleka1 szczypta
soli morskiej1 szczypta
pieprzu1 szczypta świeżo startej
gałki muszkatołowej30 g
sera pleśniowego rokpolWykonanie:
Łososia myjemy dokładnie, osuszamy i marynujemy w
soku z cytryny,
oliwie,
soli i
pieprzu. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki, a następnie po wyciągnięciu jej z marynaty dokładnie osuszamy papierem kuchennym. Przekrajamy w taki sposób jak widać na zdjęciu i w takiej formie kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej i delikatnie obsmażamy z obydwu stron, po kilka minut na jedną stronę (krótko!). Jednocześnie kładziemy na patelni obok
ryby pomidorki i również grillujemy. Kiedy
ryba się przyrumieni i nasze
pomidorki, ściągamy bardzo ostrożnie z patelni tak aby nie uszkodzić struktury
mięsa i układamy na półmisek.
Brokuły umyte i pokrojone na mniejsze części gotujemy krótko, około 5 minut w osolonej wodzie, po czym hartujemy w zimnej. Odcedzamy i układamy przy naszej rybie.W osobnym garnku roztapiamy
masło, dosypujemy
mąkę i mieszamy, po chwili dolewamy stopniowo
mleko mieszając, doprawiamy
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową i
serem pleśniowym.Polewamy sosem nasze
brokuły i posypujemy jeszcze delikatnie rozkruszonym
serem pleśniowym. Ozdabiamy
cytryną i gotowe.
Smacznego.