ßßß Cookit - przepis na Łosoś z patelni grillowej z brokułami w sosie beszamelowym z rokpolem i pomidorkami koktajlowymi

Łosoś z patelni grillowej z brokułami w sosie beszamelowym z rokpolem i pomidorkami koktajlowymi

nazwa

Wykonanie

Składniki:
łosoś świeży - około 150-200 g
1 cytryna
2 łyżki oliwy
sól morska
pieprz
1 brokuł
3 pomidorki koktajlowe
Sos beszamelowy:
50 g masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szczypta soli morskiej
1 szczypta pieprzu
1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
30 g sera pleśniowego rokpol
Wykonanie:
Łososia myjemy dokładnie, osuszamy i marynujemy w soku z cytryny, oliwie, soli i pieprzu. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki, a następnie po wyciągnięciu jej z marynaty dokładnie osuszamy papierem kuchennym. Przekrajamy w taki sposób jak widać na zdjęciu i w takiej formie kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej i delikatnie obsmażamy z obydwu stron, po kilka minut na jedną stronę (krótko!). Jednocześnie kładziemy na patelni obok ryby pomidorki i również grillujemy. Kiedy ryba się przyrumieni i nasze pomidorki, ściągamy bardzo ostrożnie z patelni tak aby nie uszkodzić struktury mięsa i układamy na półmisek. Brokuły umyte i pokrojone na mniejsze części gotujemy krótko, około 5 minut w osolonej wodzie, po czym hartujemy w zimnej. Odcedzamy i układamy przy naszej rybie.
W osobnym garnku roztapiamy masło, dosypujemy mąkę i mieszamy, po chwili dolewamy stopniowo mleko mieszając, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i serem pleśniowym.
Polewamy sosem nasze brokuły i posypujemy jeszcze delikatnie rozkruszonym serem pleśniowym. Ozdabiamy cytryną i gotowe.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/02/osos-z-patelni-grillowej-z-brokuami-w.html