ßßß Cookit - przepis na Makowiec na kruchym spodzie

Makowiec na kruchym spodzie

nazwa

Wykonanie

No i tak to się stało,ze Święta mamy już dawno za sobą...myślimy już o Wielkiej Nocy,a ja dopiero dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na pyszny makowiec na bardzo kruchym spodzie. Ale z drugiej strony, kto powiedział że makowce tylko jemy na Boze Narodzenie ;).Korzystałam z przepisu Mai klik . Bardzo polecam ten przepis. Ja na pewno skorzystam z niego jeszcze nie raz :)
Wymiary blaszki: 24x29 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia: 20 min, + 60 minut
Składniki:
Ciasto:
350 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g zimnego masła
szczypta soli
Masa makowa:
400 g maku
100 g miękkiego masła
50 g maki pszennej
5 jaj
1 i 1/3 szklanki cukru
1 łyżka kakao
klika kropel ekstraktu migdałowego
bakalie,orzechy
Lukier:
12 łyżek cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1/2 łyżki soku z cytryny
Dzielimy lukier na pół. Do jednej dosypujemy 2 łyżki kakao. Drugą zostawiamy.
Sposób przygotowania:
Masa makowa:
Mak zalać gorącą wodą tak,aby mak zakryć w całości. W moim przypadku mak moczył się całą noc, gdyż zalałam wodą już późną nocą :)
Odcedzamy mak w sicie wyłożonym ściereczką.
Następnie mielimy 3 razy.
Żółtka ubijamy z cukrem na jasny,puszysty krem.
Dodajemy stopniowo,po jednej łyżce zmielony mak,cały czas mieszając.
Do masy dodajemy masło,mąkę,kakao oraz zapach migdałowy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna piane.
Delikatnie wmieszamy pianę w masę makową.
Na koniec dodajemy bakalie,orzechy.
Ciasto kruche :
Make łączymy z zimnym masłem, można pokroić sobie na małe kawałki.
Następnie dodajemy inne składniki ( cukier puder,żółtka i proszek do pieczenia) i zagniatamy na gładkie ciasto.
Ciasto zwijamy w kulę,owijamy w folie i chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Dno wylepiamy jedna częścią ciasta, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 minut w celu podpieczenia.
Podpieczony spod,posypujemy bułką tartą i wykładamy masę makowa.
Z drugiej części ,robimy wałeczki i robimy krateczkę na wierzch makowca.
Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 C
Po upieczeniu i wystudzeniu ozdabiamy lukrem białym i kakaowym.
Smacznego :)
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2016/01/makowiec-na-kruchym-spodzie.html