Wykonanie
Tydzień wcześniej:Najlepiej zaplanować menu z tygodniowym wyprzedzeniem, zwłaszcza jeśli będziesz gościć dużą grupę ludzi lub okazja jest szczególna. Na wybór dań, które zdecydujesz umieścić się w menu, wpłynie
pora roku i dostępność niektórych produktów. Nie chcesz przecież szukać po sklepach
żurawin na dzień przed przyjściem gości na obiad !!! Powinieneś także uwzględnić rozmiar piekarnika- do małego nie zmieści wiele potraw. Jeśli sądzisz, że będziesz
mieć ograniczony czas na gotowanie w dniu przyjęcia, możesz przygotować niektóre dania wcześniej. Jeżeli powinieneś zająć się dużą liczbą gości, prawdopodobnie łatwiej Ci przygotować mrożony deser na kilka dni wcześniej lub przyrządzić dekoracje, które nadają się do przechowywania, jak na przykład
cukrowy piasek czy
cukrowe wafle.Jeśli wydajesz specjalne przyjęcie urodzinowe czy obiad z okazji rocznicy, dekoracje i przybrania uatrakcyjnią posiłek i przydadzą blasku. Wyszukane przybranie na przykład
cukrowe wafle do deseru lub pikantne pianki do dania głównego, stanowi doskonały niewielki dodatek, dzięki któremu potrawa zyska na elegancji. Wiele przybrań można przygotować z wyprzedzeniem, co pozwala oszczędzić czas w dniu przyjęcia.Innym dobrym pomysłem jest zaplanowanie wyglądu stołu. Pomyśl o nakryciach, żeby wiedzieć dokładnie, jak udekorować stół danego dnia. Możesz chcieć kupić kilka drobiazgów, które dopełnią całej wizji. Sprawdź zestaw sztućców i porcelany- jeżeli leżał miesiącami w kredensie, być może należy go przeczyścić. Wyjmij bieliznę stołową, którą potrzebujesz o jeśli nie jest świeża, wypierz ją dokładnie i wyprasuj. Wielu gospodarzy lubi dekorować stół świeżymi kwiatami lub
ziołami. Jeśli planujesz ustawić na
stole kwiaty, upewnij się, kiedy powinieneś je zamówić.
Trzy dni wcześniej:* zakup wszelkie składniki, które nadają się do przechowywania w spiżarce,
nabiał lub świeże produkty, które należy przygotować z wyprzedzeniem* przygotuj
wafle buraczane i schowaj je w szczelnym pojemniku wyłożonym chłonnym papierem* przygotuj
olej z dodatkiem
bazylii i wstaw do lodówki
Dwa dni wcześniej:* przygotuj
parmezanowe koszyczki i schowaj do szczelnego pojemnika wyłożonego chłonnymi papierowymi ręcznikami* przygotuj puree z
karczochów i wstaw do lodówki
Jeden dzień wcześniej:* odbierz
wołowinę ze sklepu
mięsnego i kup
grzyby oraz pozostałe świeże produkty i
zioła . Umyj
zioła w zimnej wodzie i przechowuj zgodnie z instrukcją aby zachowały świeżość. ( instrukcja - wyłóż talerz mokrymi papierowymi ręcznikami i umieść na nich listki
ziół. Przykryj folią i wstaw do lodówki do czasu przybrania potrawy)* oczyść
grzyby, lecz nie spłukuj ich
wodą. Schowaj
grzyby do szczelnego pojemnika wyłożonego papierowymi ręcznikami i wstaw do lodówki* zamarynuj
wołowinę w niemetalowym pojemniku, przykryj i włóż do lodówki* przygotuj
czekoladowe płatki i schowaj do szczelnego pojemnika* przygotuj
czekoladowe trufleW danym dniu:* przygotuj piankę o smaku
bazylii i wstaw do lodówki* przygotuj warzywne kulki zblanszuj i wstaw we wrzącej wodzie* wybierz gałązki
ziół do przybrania* ustal ostateczną prezentację
grzybów i
wołowiny na talerzu - możesz przygotować prosty szkic, by kierować się nim podczas pośpiesznego podawania dań gościom* policz talerze i wypoleruj je* wypoleruj sztućce, Sprawdź krzesła* przygotuj
plan usadzenia gości, jeśli jest potrzebny* nakryj do stołu
CZAS UCIEKA !!!!Dwie godziny wcześniej:* udekoruj talerze
cukrem i odstaw* posiekaj
grzyby i
szczypiorek i przełóż na blachy gotowe do ugotowania* połóż
parmezanowe koszyczki na blasze, by podgrzać je w piekarniku* wyjmij
wołowinę z marynaty i ułóż na blasze gotową do upieczenia* wyjmij z lodówki
olej z
bazylią, by wyklarował się przed podaniem* ustaw gotowe do użycia tace przy kuchenceGodzinę wcześniej:* rozgrzej piekarnik do upieczenia
wołowiny* przygotuj szprycę do puree z
karczochów* pokrój
mango do deseruPół godziny wcześniej:* upiecz
wołowinę, przykryj i dostaw w ciepłe miejsce. Zmniejsz temperaturę w piekarniku, by podgrzać
parmezanowe koszyczkiPiętnaście minut przed posiłkiem:* ugotuj
grzyby i
szczypior* podgrzej szybko
parmezanowe koszyczki w piekarniku. Ułóż talerze gotowe do podania potraw. Na talerzach ustaw koszyczki. Do koszyczków przełóż łyżką
grzyby i dodaj
ziołowe przybranie. Wyjmij piankę o smaku
bazylii z lodówki i tuż przed podaniem rozprowadź ją na grzybach* zagotuj osolona
wodę, by podgrzać w niej warzywne kulki