ßßß Cookit - przepis na Tort błękitna laguna :)

Tort błękitna laguna :)

nazwa

Wykonanie

Zrobiłam ten tort w sumie na dwie okazje :). Urodziny mamy i taty, którzy obchodzą je w odstępie kilku dni :) i postanowiłam uwzględnić w tym przepisie galaretki Winiary i dołączyć przepis do konkursu :).
Stąd zrodził się pomysł na bł ę ki tną lagunę :D
Składniki :
B iszkopt :
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/05/biszkopt-ktory-zawsze-sie-udaje.html
Masa I :
250 g puree z truskawek
2 galaretki Winiary o smaku Pink Margarita
250 ml śmietanki 36 %
150 g białej czekolady
2 łyżki cukru pudru
Masa II :
250 g serka mascarpone
250 g śmietanki 36 %
3 łyżki cukru pudru
2 galaretki Winiary o smaku Pina Colada
Poncz do nasączania :
Herbata 200 ml
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
Krem maślany :
125 g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
400 g cukru pudru
4 łyżki mleka
Dekoracje :
masa plastyczna ok. 2 kg
krem maślany ok. 400 g
2 galaretki Winiary o smaku Blue Curacao
pokruszone herbatniki
klej spożywczy
barwniki
Opis wykonania :
Biszkopt :
Biszkopt wykonałam z 1 i 1/2 porcji ciasta podanego w linku. Przekroiłam na trzy części.
Masa I :
Truskawki używałam mrożonych , które rozmroziłam i gotowałam do odparowania całkowicie płynu. Na koniec dodałam cukier. Po ściągnięciu z ognia wsypałam 2 galaretki i wszystko dobrze wymieszałam i odstawiłam do całkowitego ostudzenia.
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i ostudziłam, ale zachowując płynną konsystencję.
Śmietankę musi być mocno schłodzona ubijamy do pojawienia się pierwszych trwałych "bałwanków". Powoli dodawałam rozpuszczoną czekoladę i delikatnie połączyłam , należy uważać , ponieważ jeżeli przebijemy śmietanę pod czas dodawania czekolady masa się niestety zważy. Następnie dodałam puree z truskawek i delikatnie wymieszać .
Masa II :
Galaretki rozpuściłam w szklance wody, ostudziłam.
Śmietankę mocno schłodzoną ubiłam z cukrem pudrem, następnie dodałam serek mascarpone wszystko dokładnie i delikatnie wymieszałam. Na koniec dodałam tężejącą galaretkę. Masę odstawiłam do lekkiego stężenia.
Poncz :
Herbatę, miód i sok z cytryny mieszamy razem.
Krem maślany :
Do miękkiego masła dodajemy cukier , esencje i mleko wszystko miksujemy na gładka i puszysta masę przez ok. 10 minut.
Dekoracje :
Galaretki rozpuściłam w 400 ml gorącej wody odstawiłam do lekkiego stężenia.
Cały tort :
1. Nasączamy jeden z blatów, następnie wykładamy masę z truskawek. Przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu nasączamy ponczem, wykładamy masę z galaretką. Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu. Całość odstawiamy na 2 - 3 godziny, aby masy dobrze stężały.
2. Tort przygotowałam według swojego planu wycinając jedn ą część na " wodę ", aż do masy . Następnie pokryłam dokładnie cały tort kreme m maślanym i odstawiłam na kolejne 2 godziny.
3. Lukier zabarwiłam w g. pot rze b założonego projektu, wykonuj ą c wszystkie pozostałe dekoracje. Pnie palmy s ą wykonane na rurce do napojów, wzmocni one dodatkowo patyczkiem do szaszłyków. Liście są wykonane na szkielecie z drutu obklejone masa plastyczn ą.
4. " Piasek" został zamocowany do lukru za pomoc ą kleju spożywczego. Na całoś ć wykrojone j części wylałam t ęż ejącą galaretkę.
I gotowe :)
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/05/tort-bekitna-laguna.html