Nadeszła kalendarzowa zima, a z nią tęgie mrozy. W taką pogodę każdy ma ochotę zjeść coś ciepłego, rozgrzewającego. Ostro przyprawiona, gęsta zupa dyniowa z całą pewnością spełnia te kryteria. Oto zupa idealna na panujące chłody: kremowa konsystencja, chrupiące migdały i łagodny jogurt naturalny. Pyszotka. Zapraszamy do przepisu!ZUPA DYNIOWA Z MIGDAŁAMISkładniki na 3 porcje:500 g puree (przepis tutaj) lub świeżej dyni1 łyżka masła klarowanego1 kostka rosołowa1/2 łyżeczki pieprzu białego1/2 łyżeczki imbiru1,5 łyżeczki ostrej papryki60 g migdałów w płatkachząbek czosnkuwodaolejjogurt naturalnyW garnku rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na nim dynię (jeżeli używamy świeżej dyni a nie puree, należy ją wcześniej pokroić w kostkę). Zalewamy 1 i 1/2 szklanki bulionu z kostki rosołowej i chwilę gotujemy (w przypadku świeżej dyni gotujemy do miękkości, a następnie całość blendujemy). Przyprawiamy pieprzem, imbirem oraz papryką i chwilę gotujemy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy migdały z przeciśniętym czosnkiem. Zupę podajemy z jogurtem naturalnym i posypaną migdałami.