Wykonanie
PDF
Jak obiecywałam tak i robię, czyli po nowym roku ruszam od nowa z przepisami na bloga . Mam wiele pomysłów, głównie na
słodycze i desery. Więc to one będą na początku królowały. Dziś coś zarówno lekkiego jak i smacznego. Zawsze intrygowało mnie, czym jest legumina odkąd tylko poczytałam o niej w Harrym Potterze, jednak nigdy nie wpadłam na to by po prostu sprawdzić, więc kiedy natknęłam się na przepis na leguminę na opakowaniu
galaretki od razu go wykorzystałam. Robiąc deser na jej bazie.Składniki:2 dowolne
galaretki,3
jajkałyżka
cukrugarść
rodzynekpaczuszka
cukru cynamonowegoPrzygotowanie:1.
Galaretki (ja wykorzystałam
bursztynową o smaku coli i
agrestową na leguminę) rozrabiamy wg. przepisu na opakowaniu.2. Jedną
galaretkę rozlewamy na cztery pucharki i odstawiamy do lodówki do pełnego zastygnięcia. Drugą odstawiamy na bok i pozwalamy jej powoli tężeć.3. Na ściętą
galaretkę wysypujemy po kilkanaście
rodzynek i posypujemy je
cukrem cynamonowym.4. Następnie przygotowujemy leguminę.
Żółtka ucieramy z
cukrem i powoli dodajemy tężejącą
galaretkę ubijając ją na piankę. Następnie dodajemy
białka ubite na sztywno i delikatnie mieszamy.5. Leguminę wykładamy do pucharków na przygotowaną
galaretkę z
rodzynkami i dekorujemy wg. uznania. Odstawiamy na chwilę do lodówki, by deser się schłodził.Smacznego!!!PDF